Деражнянська центральна районна бібліотека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Деражнянська центральна районна бібліотека
Країна:  Україна
Тип: публічна
Адреса вул. Миру 42, м. Деражня, Хмельницька область (Україна), 32200
Заснована 1978 року
Філії: 37
Фонди: 43857 примірників (на 01.01.2014)
Читачів: 3221
Директор: Стецюк Юлія Арсентіївна
Штат: 14
Сайт: derazhnia-crb.edukit.km.ua

Деражнянська центральна міська бібліотека — публічна бібліотека в місті Деражня.

Історія бібліотечної системи Деражнянського району[ред. | ред. код]

У 1884 році сільська та міщанська громада Деражні зібрали 400 крб. і придбали літературу для місцевої читальні. Так була створена перша громадська бібліотека на території Деражнянщини, яка входила тоді до Летичівського повіту.

У містечку Вовковинці у 1988 році створена науково-природнича читальня. Такі бібліотеки існували при багатьох церковних парафіях. Наприкінці ХІХ ст. в Деражні та Вовковинцях працювали чайни — читальні.

У 1917 році в містечку відкривається бібліотека, яка уже при радянській владі отримала назву бібліотеки райпедкабінету Міністерства освіти.

Перші на Деражнянщині масові бібліотеки були створені в 1922 році при відділі народної освіти Деражнянського волосного виконкому і при Вовковинецькій містечковій раді робітничих, селянських, і червоноармійських депутатів.

На 1 жовтня 1925 року у двох районах Вовковинецькому (який в 1959 році влився в Деражнянський район) та Деражнянському діяло вже 19 бібліотек, книжковий фонд яких становив 6,6 тис. томів.

На 1 жовтня 1939 року фонд районних бібліотек становив 17177 екз.

До початку Великої Вітчизняної війни лише в Деражні працювали 7 бібліотек різних профілів.

В 1944 році, одразу після звільнення від фашистів території нашого району, відновили роботу ряд при клубних бібліотек.

У 1946 році створено районний відділ культури, тоді ж відновила роботу Деражнянська районна бібліотека для дорослих.

У післявоєнний 1946 рік відновили обслуговування читачів більшість бібліотек району.

На 1 жовтня 1946 року книжковий фонд Деражнянської районної бібліотеки для дорослих становив лише 1254 екз. книг.

У 1946 році місцевим бюджетом для поповнення книжкового фонду районної бібліотеки виділено 6500 крб. для придбання книг та 1092 крб. для передплати періодичних видань.

На 1 жовтня 1948 року книжковий фонд районної бібліотеки становив вже 4460 примірників.

На початку 50-х років повністю відновилась довоєнна сітка бібліотек, з'явились нові бібліотечні установи. Методом народної будови завершення спорудження шести нових клубів з просторими кімнатами для бібліотек.

У 60-70-х роках для поповнення книжкових фондів залучились значні кошти колгоспів.

У 70-х роках збудовано приміщення бібліотек сіл Явтухи, Яськівці, Літки, Волоське.

Фонд Деражнянської районної бібліотеки для дорослих в 1975 році становив 34011 екз. Якщо в 1953 році книжкові фонди сільських бібліотек нараховували 18994 примірників, то в 1975 році — 370987 екз., тобто зросли майже у 20 разів.

У 1976 році розпочалася централізація бібліотечних установ району. Тоді була створена Деражнянська централізована бібліотечна система, центром якої стала районна бібліотека для дорослих, в якій було створено відділ комплектування, обробки літератури та організації каталогів, відділ організації. Використання та збереження книжкових фондів і методичний відділ. Крім того в бібліотеці, як і раніше, працював читальний зал та абонемент, які виходили у відділ обслуговування. В Деражнянській районній бібліотеці для дітей працюють відділ для дітей 1-3 класів, відділ для учнів 4-8 класів та читальний зал.

Перелічені вище відділи районних бібліотек існують і до сьогодні, за виключенням відділу організації, використання та збереження книжкових фондів, який у 2000 році був об'єднаний з відділом комплектування, обробки літератури та організації каталогів.

80-ті роки для ЦБС характеризуються великим притоком літератури, що надходила в бібліотеки. Першим післявоєнним завідувачем районної бібліотеки для дорослих став Ількевич Є. М., який працював з січня по березень 1946 року. З березня 1946 року по вересень 1947 року завідувачкою бібліотеки була Бєлова А. П., з жовтня 1947 року по липень 1953 року — Пилипенко І. Ю. — фахівець бібліотечної справи з довоєнним стажем роботи. В липні 1953 року бібліотеку очолив Коваль К. В., який беззмінно працював до липня 1987 року. В 1987 році директором ЦБС стала Стецюк Ю. А., яка очолювала бібліотеку до 2021року. У 2021 році в зв'язку з адміністративною реформою та створенням Деражнянської міської територіальної громади бібліотека змінила статус з районної на міську. У цьому ж році директором була призначена Сайпель Тетяна Анатоліївна.

Відділи[ред. | ред. код]

У бібліотеці діють:

  • Центр регіональної інформації;
  • Пункт вільного доступу до мережі ІНТЕРНЕТ;
  • Клуби за інтересами: «Краєзнавець», «У світі прекрасного», "Крокус"
  • Школа правових знань: «Людина у світі законів».

Бібліотека надає вільний доступ до джерел інформації, забезпечують обслуговування дорослих користувачів, пенсіонерів, людей з обмеженими можливостями, молодь, учнів 10-11 класів.

Обслуговування користувачів здійснюють відділи бібліотеки: абонемент та читальний зал.

Відділ обслуговування:

Читальний зал — структурний підрозділ бібліотеки, метою діяльності якого є повне та оперативне задоволення інформаційно — бібліотечних потреб користувачів з використанням сучасних інформаційних технологій. Бібліотечний фонд читального залу складають документи з різних галузей знань: наукова, навчальна, популярна література з гуманітарних, суспільних, природничих, технічних наук, художні твори, енциклопедичні і довідкові видання.

В читальному залі до послуг користувачів близько 90 назв періодичних видань з усіх галузей знань.

Підрозділ надає бібліотечно-бібліографічні та довідково-інформаційні послуги, організовує масові заходи (читацькі конференції, семінари і тренінги, круглі столи, літературні вечори, зустрічі з творчими людьми, дні інформації, презентації книг, виставки та перегляди літератури).

В читальному залі діє Пункт доступу громадян до офіційної інформації «ПДГ». В ПДГ ви зможете: — отримати вільний доступ до сайтів органів державної влади та місцевого самоврядування; — одержати консультації з методики пошуку офіційної інформації; — отримати інформацію від бібліотекаря відповідно до вашого запиту.

Абонемент — надає вільний доступ до своїх фондів; — видає в тимчасове користування документи з свого фонду та фонду книгосховища; — організовує книжкові виставки, огляди, перегляди літератури; — пропонує документи з різних галузей знань; — надає вільний доступ до своїх фондів;

Книжковий фонд абонементу 50000 тис. видань.

Відділ комплектування, збереження книжкових фондів та організації каталогів. — забезпечує якісне комплектування фонду бібліотек найкращою книжковою продукцією вітчизняних видавництв; — виконує роботи пов'язані з обліком, обробкою літератури та організацією каталогів, здійснює розподіл нових надходжень між бібліотеками району; — забезпечує поповнення книжкових фондів бібліотек району за рахунок місцевого бюджету, інших джерел фінансування, подарунків, платних послуг, обмінно-резервних фондів; — здійснює передплату періодичних видань Відділ організаційно-методичної та інформаційно-бібліографічної роботи: — організовує для працівників сільських бібліотек семінари, практикуми, стажування, методичні дні; — розробляє та пропонує різні видання з фахової самопідготовки, методичні та бібліографічні посібники, методично-рекомендаційні покажчики, сценарії; — веде картотеку періодичних видань, нових надходжень, проводить дні інформації, дні бібліографії, дні нових надходжень.

При Деражнянській центральній районній бібліотеці діє пункт вільного доступу до мережі ІНТЕРНЕТ.

Тут є можливість: — одержати необхідну інформацію з будь — якого питання, використовуючи пошукові системи, списки найкращих Інтернет — сайтів; — роздрукувати необхідну інформацію; — скинути інформацію на електронні носії; — оволодіти навичками роботи в мережі Інтернет (групове та індивідуальне навчання); — стати учасниками інформаційно — оновлених бібліотечних заходів.

Засновник: відділ культури, національностей та релігій Деражнянської районної державної адміністрації.

Статистика[ред. | ред. код]

  • Кількість бібліотек: 39
  • Загальна кількість бібліотечних працівників: 47
  • Фонд ЦБС: 305781 примірники книг
  • Користувачів: 19460; в тому числі дітей — 3904; юнацтва - 1477
  • Видача документів: 373143.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]