Деревні рослини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Деревні рослини, дерев'янисті рослини — багаторічні вічнозелені і листопадні рослини, стовбур і гілки яких утворюють деревину. Є головним елементом лісу, формують його ландшафт, і є основними утворювачами лісового біогеоценозу. Розділ ботаніки, що вивчає деревні рослини, називається дендрологія.

Береза плосколистна (Betula platyphylla)
Модрина сибірська (Larix sibirica)

Згідно класифікації данського ботаніка Крістена Раункера деревні рослини мають багаторічні надземні пагони з бруньками відновлення, що розташовуються високо у кроні. У своїй класифікації Раункер відносить їх до групи фанерофітів.

У класифікації І. Г. Серебрякова поділяються на три типи: дерева, чагарники та чагарнички.

Для голонасінних і дводольних деревних рослин характерно потужне вторинне потовщення і розвиток перидерми.

Деревні рослини, залежно від умов зовнішнього середовища, набувають різноманітні життєві форми: дерева, чагарники, ліани, стелю́хи (наприклад, кедровий стелю́х).

На відміну від трав'янистих рослин, у деревних надземні вегетативні органи в несприятливих умовах не відмирають повністю, а при настанні сприятливого періоду відновлюють свій ріст з утворенням нових листків, квіток і плодів. Завдяки цьому такі рослини здатні розростатися, утворюючи великі стовбури і потужні гілки, можуть рости багато років і досягати величезних розмірів.

У товщі деревини деревних рослин формується періодична шарувата структура річних кілець. Деревні рослини здебільшого представлені насіннєвими рослинами, але також і серед папоротей зустрічаються деревоподібні.

У лісових насадженнях, у тому числі штучних, зазвичай виділяють деревні рослини головної породи (великі дерева), супутньої породи та чагарники.

Різні форми деревних рослин. Зліва направо: гінкго, ялина, тополя (дерева), актинідія (ліана), кедровий стланик (чагарник).

Значення[ред. | ред. код]

Деревні рослини складають основу вертикальної структури природних лісових фітоценозів, формуючи верхні їх яруси. Перший ярус у лісі, як правило, займають високі дерева, другий (підлісок) — невисокі дерева і чагарники, третій і четвертий — трав'янисті рослини і мохи. Антропогенна деградація лісових фітоценозів починається саме з порушення деревного ярусу (І-ІІ стадії дигресії).

Деревні рослини мають велике значення для лісового господарства, оскільки окремі з них є важливими лісотвірними видами. Насадження деревних рослин займають у багатьох країнах значні площі і є їх національним багатством. У природних умовах усіх кліматичних поясів світу та гірських масивів вони самі відновлюються без участі людини. Проте в багатьох країнах їх штучне лісовідновлення є досить актуальне.

Практичне значення сучасних деревних рослин надзвичайно велике. Вони продукують високоякісну деревину, що має різноманітне застосування. Пиломатеріали, до яких ставлять високі вимоги, мають важливе значення в господарстві України та інших країн світу. Пиломатеріали використовують для виготовлення меблів, деревно-волокнистих і деревно-стружкових плит, тари, предметів побутового, культурного та господарського призначення, а також у житловому будівництві, на транспорті та у зв'язку. Значну кількість деревини використовують у целюлозно-паперовому виробництві. У хімічній промисловості з деревини добувають камфору, скипидар, ацетон, оцтову кислоту, дубильні речовини, метиловий і етиловий спирти та інше. Багато видів деревних рослин є особливо цінними в садово-парковому будівництві, ландшафтній архітектурі, озелененні міст.

Література[ред. | ред. код]