Деркач Василь Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Деркач Василь Григорович
Деркач Василь Григорович
Народився 6 листопада 1948(1948-11-06) (75 років)
Велика Побійна, Дунаєвецького району, Хмельницької області
Місце проживання Чернівці
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Alma mater Чернівецький медичний інститут
Галузь Медицина, психіатрія
Заклад Буковинський державний медичний університет
Вчене звання доцент

Василь Григорович Деркач — вчений у галузі психіатрії, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка Буковинського державного медичного університету. Лікар-психіатр вищої атестаційної категорії, голова Атестаційної комісії з інтернатури, передатестаційного циклу та спеціалізації за фахом «психіатрія», є автором і співавтором 138 наукових друкованих праць, 9-ти раціоналізаторських пропозицій, 3-х патентів на корисні моделі та 2-х інформаційних листів про впровадження в практику охорони здоров’я.

Біографічні відомості

[ред. | ред. код]

Народився 6 листопада 1948 року у селі Велика Побійна, Дунаєвецького району, Хмельницької області. Після закінчення 8-ми класів Великопобіянської середньої школи поступив на фельдшерське відділення Кам’янець-Подільського медичного училища, навчання в якому закінчив у 1967 році. З липня 1967 року по грудень 1969 року служив фельдшером батальйонного медичного пункту в лавах Радянської армії (група Радянських військ в Німеччині). Після демобілізації з лютого по вересень 1969 року працював завідувачем фельдшерського пункту у селі Яснозір’я, Віньковецького району, Хмельницької області.

У тому ж 1969 році вступив у Чернівецький державний медичний інститут. Навчався на відмінно, активно займався громадською роботою, виступав у складі народного ансамблю “Трембіта”, був Ленінським стипендіатом. Закінчив інститут за спеціальністю лікар-лікувальник у 1976 році, отримавши диплом із відзнакою (“червоний диплом”). 16 грудня 1974 року був нагороджений ЦК ВЛКСМ і Міністерством вищої та середньої спеціальної освіти СРСР значком “ЗА ВІДМІННУ ОСВІТУ”.

З 01.08.1976 року по 30.06.1977 року пройшов підготовку в інтернатурі на базі Чернівецької обласної психо-неврологічної лікарні зі спеціальності “неврологія”, по закінченні якої отримав кваліфікацію лікаря-невропатолога. З 5 серпня 1977 року по 31 березня 1978 року працював невропатологом Хмельницької ЦРЛ, а потім (по 30.09.1991 року) – лікарем функціональної діагностики Чернівецької обласної психо-неврологічної лікарні.

У 1978 році вступив в заочну аспірантуру з нервових хвороб при Харківському науково-дослідному інституті неврології і психіатрії (НДІНІП), по закінченні якої у лютому 1984 року захистив дисертацію на здобуття ученого ступеня кандидата медичних наук на тему: “Показники вуглеводного обміну у хворих з ранніми формами хронічної цереброваскулярної недостатності при гіпертонічній хворобі та церебральному атеросклерозі” у спеціалізованій Вченій раді при Українському інституті удосконалення лікарів (м. Харків). Третього жовтня 1984 року рішенням ВАК отримав учений ступінь кандидата медичних наук.

У жовтні 1991 року був обраний асистентом кафедри нервових хвороб і психіатрії Чернівецького державного медичного інституту (з курсу психіатрії), 01.09.1994 року – призначений за конкурсом на посаду доцента цієї кафедри. З 23 листопада 1995 року працює доцентом кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка Буковинського державного медичного університету.

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]

Виконавець фрагменту комплексної кафедральної НДР на тему: «Застосування омеги-3, фолієвої кислоти та препаратів гінкго білоба у комплексному лікуванні розладів пам’яті та уваги у хворих на різні форми епілепсії».

Основні наукові праці

  • Автор монографії «Екопатологія церебро-васкулярних розладів у регіоні Північної Буковини» – Чернівці: Зелена Буковина, 2002
  • Автор навчального посібника «Тестові завдання з психіатрії та наркології»– Чернівці: БДМУ, 2009
  • Співавтор монографії «Розумова відсталість: епідеміологія, чинники ризику, профілактичні заходи» (автори: В.Г.Деркач, І.П.Дищук, Р.І.Рудницький, С.М.Русіна, В.Д.Шевчук) – Чернівці: БДМУ, 2005
  • Співавтор методичних рекомендацій для студентів медичного факультету «Загальна психопатологія» (Чернівці, 1996)
  • Співавтор навчально-методичного посібника для студентів «Невідкладна допомога в психіатрії» (Чернівці, 1999)
  • Співавтор навчально-методичного посібника для студентів «Клінічні задачі з психіатрії» (Чернівці, 2000)
  • Співавтор навчально-методичного посібника для студентів «Синдроми психічних та поведінкових розладів» (Чернівці: БДМУ, 2005)
  • Співавтор навчально-методичного посібника для студентів«Психічні розлади дитячого та підліткового віку» (Чернівці: БДМУ, 2008)
  • Співавтор навчально-методичного посібника для студентів«Дитяча психіатрія» (Чернівці: БДМУ, 2008)
  • Співавтор навчально-методичного посібника для студентів«Тестові завдання з психіатрії та наркології (Чернівці: БДМУ, 2009)»
  • Співавтор навчально-методичного посібника для студентів«Алгоритми з догляду за хворими у психіатричному стаціонарі» (Чернівці: БДМУ, 2011)
  • Також неодноразово був співавтором навчально-методичних буклетів тестових завдань ТЛІ «Крок-2» і «Крок-3»

Джерела

[ред. | ред. код]