Джабір I ас-Сабах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джабір I ас-Сабах
Прапор
Прапор
3-й Емір Кувейту
3 травня 1814 — 1859
Попередник: Абдаллах I ас-Сабах
Наступник: Сабах II ас-Сабах
 
Народження: 1770
Кувейт
Смерть: 1859
Країна: Кувейт
Рід: Ас-Сабахd
Батько: Абдаллах I ас-Сабах
Діти: Сабах II ас-Сабах

Джабір ібн Абдаллах ас-Сабах або Джабір I Щедрий (араб. جابر بن عبد الله‎; бл. 17701859) — третій емір Кувейту.

Біографія[ред. | ред. код]

Був старшим сином і спадкоємцем еміра Абдаллаха I. Успадкував кувейтський престол після смерті батька у травні 1814 року.

Правління Джабіра припало на період, що його традиційно називають Pax Britannica — часи домінування Британської імперії на морі та в міжнародних відносинах. Кувейт опинився у точці перетину інтересів двох могутніх держав — Британської та Османської імперій. Велика Британія мала свої інтереси у Перській затоці, якою пролягав найкоротший на той момент шлях до Індії. Коли дипломатичними вмовляннями, коли обіцянками грошей англійці зуміли переконати правителів багатьох прибережних володінь відмовитись від суверенітету в обмін на військову та фінансову підтримку Британії. Джабір був одним з небагатьох правителів, хто тоді встояв перед британцями та співпрацював з турками-османами. 1819 року кувейтці брали участь у забезпеченні єгипетсякої армії під час її аравійської кампанії. 1842 року Джабір надав туркам-османам флот для участі у знятті облоги з Медини, яку організували мунтафіки. Водночас 1840 року кувейтський емір Джабір уклав з Великою Британією договір про боротьбу з піратством у Перській затоці. То був перший повноцінний зовнішньополітичний акт, укладений Кувейтом.

Останні роки правління еміра Джабіра пройшли у мирі та спокої. Столиця Кувейту розрослась настільки, що довелось переносити фортечні стіни на захід.

Відповідно до свідчень сучасників і дослідників Джабір був винятково мудрим, щедрим і шляхетним правителем, він роздавав щедрі пожертви біднякам і нужденним, а також приймав біженців, які рятувались від тиранії османів. За це він отримав прізвисько «Щедрий».

1859 року емір Джабір ас-Сабах помер, після чого владу успадкував його старший син Сабах.

Література[ред. | ред. код]

  • Casey, Michael S. (2007). The history of Kuwait (англ.) . Westport, Conn.: Greenwood Press. ISBN 0313340730.

Посилання[ред. | ред. код]

  • KUWAIT4. www.royalark.net (англ.) . Архів оригіналу за 12 серпня 2018. Процитовано 5 листопада 2020.