Джаячандра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джаячандра
Народився невідомо
Каннаудж
Помер 1194(1194)
·вбивство
Діяльність король
Титул магараджахіраджа
Термін 1170—1194 роки
Попередник Віджаячандра
Наступник Харішчандра
Рід Гаґавадали
Батько Віджаячандра
Мати рані з клану Томар
Діти 1 син та 1 донька

Джаячандра (*जयचन्द, д\н —1194) — магараджахіраджа Антарведі (зі столицею в Каннауджі) у 11701194 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з клану Гаґавадалів. Син магараджахіраджи Віджаячандри та доньки Акрпали Томар, магараджи Гаріяни. Про молоді роки відомості обмежено, знано про прихильність вішнуїзму. У 1170 році після смерті батька успадкував владу з титулом Ашва-паті Нара-паті Гаджа-паті Раджатраядіпаті («Очільник трьох сил: кінноти, піхоти і слонів») і Вівіда-від'я-вічара-вачаспаті («Захисник різних гілок навчання»). Водночас став підтримувати шиваїстів.

Джаячандра вважався одним з наймогутніших володарів Індії того часу. За переказами його військо становило 1 млн вояків та 700 слонів. Із самого початку свого панування продовжив боротьбу проти інших раджпутських кланів — Парамара, Чаухан, Чандела, Калачурі.

У 1171 році висунув претензії на спадщину свого діда з клану Томар — область навколо Делі, яку захопив клан Чаухан. У 1175 році його донька Сам'юкта (Саньйогіта) вийшла заміж за Прітхвіраджа III з клану Чаухан (ця історія оспівана поемою «Прітхвірадж Расо»). Втім, війни Джаячандри з останнім тривали в подальшому, проте вони лише послабили обидва клани.

У 1180-х роках вимушений захищати свої землі від Лакшманасени, що панував в Бенгалії. Втім війна для раджпутів була невдала, Джаячандра зазнав поразки у Біхарі, втративши частину території.

У 1192 році розпочалася війна з Кутб ад-Діном Айбеком, очільником мусульманських загонів Гуридів. Війна тривала з перемінним успіхом до 1193 року. Джаячандра втратив міста Варанасі та Асні. Зрештою у вирішальній битві при Чандварі війська раджпутів зазнали нищівної поразки. За одними відомостями Джаячандра загинув у битві, за іншими — потрапив у полон й за наказом Айбека було втоплено у Гангу. Боротьбу проти мусульман продовжив син Харішчандра.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Roma Niyogi (1959). The History of the Gāhaḍavāla Dynasty. Oriental. OCLC 5386449
  • Vincent A. Smith. The Early History of India. Atlantic Publishers & Dist. p. 385–. 978-81-7156-618-1