Джеймс Кирк Полдінґ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеймс Кирк Полдінґ
англ. James Kirke Paulding
Джеймс Кирк Полдінґ
Джеймс Кирк Полдінґ
11-й Міністр військово-морських сил США
1 липня 1838 — 4 березня 1841
Президент Мартін ван Бюрен
Попередник Махлон Дікерсон
Наступник Джордж Е. Бэджер

Народився 22 серпня 1778(1778-08-22)
Плезант-Веллі, Дачесс, Нью-Йорк, США
Помер 6 квітня 1860(1860-04-06) (81 рік)
Гайд-Парк, Дачесс, Нью-Йорк, США або США[1]
Похований Грін-Вудський цвинтар[2]
Відомий як політик, письменник, прозаїк-романіст, поет
Країна США
Політична партія Демократично-республіканська (до 1825)
Демократична (1825–1860)
У шлюбі з Ґертруда Кембле

Джеймс Кирк Полдінґ (англ. James Kirke Paulding, 22 серпня 1778 – 6 квітня 1860) — американський письменник і протягом деякого часу секретар Військово-Морського Флоту США.

Біографія[ред. | ред. код]

Джеймс Керк Полдінґ народився 22 серпня 1778 року[3] в Плезант-Веллі, штат Нью-Йорку. Полдінґ був значною мірою самоучкою.

Він став близьким другом Вашингтона Ірвінга. З Ірвінгом Полдінґ започаткував літературний проект. Як він це описував "одного дня, коли ми були у грайливому настрої, у нас виник задум невеликого періодичного видання просто заради задоволення і щоб потішити публіку, ніхто з нас не сподівався, що він у щось втілиться"[4]. Результатом став Салмаґунді[en] - короткочасне сатиричне видання, в якому вперше словом 'Готем' було названо Нью-Йорк[5]

Разом з Ірвінгом Полдінґ був пов'язаний з "Нікербокерською групою", до якої також входили Вільям Каллен Брайант[en], Ґуліан Кроммелін Верпланк[en], Фітц-Грін Халлек[en], Джозеф Родман Дрейк[en], Роберт Чарльз Сендз[en], Лідія Марія Чайлд і Натаніель Паркер Вілліс[en].[6]

Серед інших робіт Полдінґа також сатира Цікаві історії Джона Буля і Брат Джонатан (1812), роман, який набув популярності, Камін голландця (1831), Життя Вашингтона (1835) і кілька віршів. За десятиліття до того, як Вашингтон Ірвінг і Джеймс Фенімор Купер досягли успіху, Полдінґ експериментував у різних жанрах, намагаючись творити нову американську літературу. Він зробив значний внесок у розвиток роману і комедії. Koningsmarke (1823), яку він почав як пародію на історичні романи Вальтера Скотта, несподівано став повноцінним романом, що змальовує портрет старої негритянки, подібний до майбутнього зображання з симпатією але без романтизації індіанців Вільямом Фолкнером. Лев Заходу (1831), обраний на ігровому конкурсі, в якому Вільям Каллен Брайант був одним із суддів, являв собою шарж на Дейві Крокетта; це була найчастіше виконувана п'єса на американській сцені до Хатини дядька Тома, а її змінена версія мала успіх у Лондоні. Полдінґів Погляд на рабство в Сполучених Штатах (1836) був спробою всеосяжного захисту як чорного рабства, так і претензії Америки бути бастіоном свободи проти нападів аболіціоністів і європейських критиків.

Серед державних посад Полдінґа були секретар Ради комісарів флоту в 1815-23 і військово-морський агент в Нью-Йорку в 1824-38. Президент Мартін ван Бюрен призначив його секретарем Військово-Морського Флоту в червні 1838 року. Як секретар, він дотримувався консервативних поглядів, його глибокі знання військово-морської справи врівноважувались помітною відсутністю ентузіазму щодо нових технологій. Він виступав проти запровадження парових самохідних кораблів, заявивши, що він "ніколи не дозволить нашим старим кораблям зникнути і перетворити наш військово-морський флот на флот морських (парових) чудовиськ". Проте його правління було ознаменовано успіхами в паровій інженерії, широкомасштабними геологорозвідувальними роботами, розширенням флоту і розширенням програми військово-морських навчань.

Полдінг покинув свій пост зі зміною адміністрації в березні 1841, повернувся до літературних справ і зайнявся сільським господарством. Він помер на своїй фермі недалеко від Гайд-парку, Нью-Йорк. Похований на кладовищі Грін-Вуд в Брукліні, Нью-Йорк.

Корабель ВМС США James K. Paulding (DD-238)[en] названо на честь міністра Військово-Морського Флоту Полдінґа.

Часто цитована фраза[ред. | ред. код]

В оповіданні Полдінґа "Політик" є висловлення, яке часто приписують Семюелю Гомперсу: "Нагороджуй друзів і карай ворогів". Оповідання є частиною збірки Казки доброї жінки, Сумнівного  Джентльмена. Така ж засаднича думка (визначення правосуддя як: робити добро друзям і шкодити ворогам), з'являється в центральній праці Платона, Держава, в якій пізніше Платон її відкидає як неадекватну.

Важливі роботи[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database
  2. Find a Grave — 1996.
  3. Nelson, Randy F. The Almanac of American Letters. Los Altos, California: William Kaufmann, Inc., 1981: 45.
  4. Jones, Brian Jay. Washington Irving: An American Original. New York: Arcade Publishing, 2008: 57.
  5. Burrows, Edwin G. and Mike Wallace. Gotham: A History of New York City to 1898. (Oxford University Press, 1999), 417.
  6. Nelson, Randy F. The Almanac of American Letters. Los Altos, California: William Kaufmann, Inc., 1981: 30.
  7. Review of A Sketch of Old England ... The Quarterly Review. 30: 519—542. January 1824.

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник:
Махлон Дікерсон
Міністр військово-морських сил США
1838–1841
Наступник:
Джордж Е. Беджер