Джиммі Чин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джиммі Чин

Джиммі Чин в Мічиганському Університеті
Народився 12 жовтня 1973(1973-10-12) (50 років)
Манкато, Міннесота
Громадянство Американець
Діяльність альпініст, фотограф, кінорежисер, кінопродюсер
Alma mater Карлтонський коледжd, Mankato West High Schoold, Wayland Academyd і Шаттак Сент-Меріd
Дружина Елізабет Васерхелі
Діти 2
IMDb ID nm3011011
Нагороди та премії

CMNS: Джиммі Чин у Вікісховищі

Джиммі Чин (англ. Jimmy Chin, нар. 12 жовтня 1973(19731012)) — американський професійний альпініст, фотограф National Geographic, режисер, володар премії Оскар та один з найбільш продаваних авторів New York Times. Спільно зі своєю дружиною Елізабет Васерхелі зняв "Фрі-Соло".

Джиммі організував та вів численні альпіністські, гірсько-лижні та пошукові експедиції до Китаю, Пакистану, Непалу, Гренландії, Танзанії, Чаду, Малі, Південно-Африканської Республіки, Борнео, Індії та Аргентини. Його здобутки включать в себе сходження та спуск на лижах з вершини Евересту, підкорення великих стін та альпіністських веж Каракоруму в Пакистані та Гарвальських Гімалаїв в Індії, а також піший перехід через плато Чангтан в північно-західному Тибеті.

Його роботи висвітлювались в багатьох публікаціях, включаючи National Geographic, Outside і Men's Journal. Джиммі, співпрацюючи з дружиною Елізабет, зрежисували документальні фільми Меру та Фрі-Соло, останній з яких виграв премію Оскар у номінації "Найкращий документальний фільм" на 91й церемонії нагородження[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. National Geographic Wins Academy Award for “Free Solo”. National Geographic Partners (амер.). 25 лютого 2019. Архів оригіналу за 2 січня 2022. Процитовано 2 січня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]