Джміль золотисто-підперезаний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джміль золотисто-підперезаний

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Шестиногі (Hexapoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Надродина: Апоідеї (Apoidea)
Родина: Бджолині (Apidae)
Рід: Джміль (Bombus)
Підрід: Alpinobombus
Вид: Джміль золотисто-підперезаний
Bombus balteatus
(Dahlbom, 1832)
Посилання
Вікісховище: Bombus balteatus
Віківиди: Bombus balteatus
EOL: 1065376
ITIS: 714786
NCBI: 85657

Джміль золотисто-підперезаний (Bombus balteatus) — вид комах ряду перетинчастокрилих.

Поширення[ред. | ред. код]

Джміль золотисто-підперезаний поширений у північній Скандинавії і в західній частині Північної Америки від Аляски, по всій Канаді та в горах і гірських хребтах в США (Сьєрра-Невада, Білі Гори[1]) Каліфорнії і Нью-Мексико на півдні[2]. Він також був знайдений у Сибіру (Іркутськ і Магаданська область)[3] . У Швеції поширений у гірських і в прилеглих до них районах[4].

Опис[ред. | ред. код]

Це великий джміль. Волоски на грудях утворюють чорну перев'язь, яка розділяє передню та задню частину грудей, що вкриті жовтими, або помаранчевими волосками. Забарвлення черевця коливається від жовтого до оранжево-червоного кольору, за винятком чорної смужки, ближче до заднього кінця черевця. Забарвлення вершини черевця різноманітне (від білого до червонувато-коричневого кольору). Трапляються меланісти.[5]

Екологія[ред. | ред. код]

Золотисто-підперезані джмелі поширені, в основному, в гірських районах, особливо в Північній Америці. Літ матки з червня до середини серпня, робочих особин і самців — з липня по вересень[5]. Ці джмелі є запилювачами бартсії альпійської, астрагалу альпійського, кульбаби, лучної конюшини, мишачого горошку, герані лісової, золотарника звичайного, смілки дводомної, аконіту Бессера і, в Північній Америці, іван-чаю, мертензії, айстри, кастиллеї.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 травня 2015. Процитовано 8 травня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 листопада 2015. Процитовано 8 травня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 9 травня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. G. Holmström 2007 Humlor — Alla Sveriges arter sid. 126–127 ISBN 978-91-7139-776-8
  5. а б Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 20 березня 2015. Процитовано 9 травня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)