Дзекіль червоноголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дзекіль червоноголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Дятлоподібні (Piciformes)
Родина: Дятлові (Picidae)
Рід: Дзекіль (Gecinulus)
Вид: Дзекіль червоноголовий
Gecinulus viridis
Blyth, 1862
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Gecinulus viridis
Віківиди: Gecinulus viridis
ITIS: 554155
МСОП: 22681528

Дзе́кіль червоноголовий[2] (Gecinulus viridis) — вид дятлоподібних птахів родини дятлових (Picidae). Мешкає в Південно-Східній Азії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 25-26 см. У самців номінативного підвиду верхня частина тіла, включно з покривними перами крил рівномірно тьмяно-жовтувато-зелені з помітним бронзовим відтінком, пера на надхвісті і верхні покривні пера хвоста мають темно-червоні кінчики. Махові пера темно-коричневі з вузькими зеленуватими краями на зовнішніх опахалах, поцятковані нечіткими світлими смугами. Хвіст широкий, стернові пера чорнувато-бурі, поцятковані зеленуватими смугами. Нижня частина тіла рівномірно темно-оливково-коричневі, нижня частина живота дещо світліша. Нижня сторона крил бурувата, легко поцяткована світлими смужками, нижні покривні пера крил пістряві, сіро-білуваті. Нижні покривні пера хвоста коричневі з тьмяно-жовтуватим відтінком.

Тім'я і невеликий чуб на ньому червоні, решта голови коричнювато-охриста з жовтуватим відтінком, потилиця і шия з боків більш золотисто-зелені, підборіддя більш коричневе. Дзьоб короткий, долотоподібний, широкий біля основи, ніздрі оперені. Він має блідо-жовтувате або білувате забарвлення, біля основи більш темний, сірий або зеленуватий. Райдужки темно-червоні або червонувато-карі. Лапи оливково-зелені.

У самиць червона пляма на голові відсутня, тім'я у них повністю тьмяно-жовтувато-зелене, чуб і потилиця більш жовтувато-охристі.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • G. v. viridis Blyth, 1862 — центральна і східна М'янма, Таїланд. північний Лаос;
  • G. v. robinsoni Kloss, 1918 — Малайський півострів.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Червоноголові дзекілі мешкають в М'янмі, Таїланді, Лаосі і Малайзії. Вони живуть у вологих тропічних лісах та в бамбукових заростях. Зустрічаються поодинці або парами, на півночі ареалу переважно в низовинах, на півдні ареалу на висоті від 600 до 1400 м над рівнем моря. Живляться мурахами, личинками жуків та інших комах, яких вони шукають серед бамбуків. Гніздяться в дуплах довжиною до 25 см, які вони роблять в стеблах бамбуків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Gecinulus viridis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 29 грудня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Woodpeckers. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 29 грудня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hans Winkler, David A. Christie and David Nurney: Woodpeckers. A Guide to the Woodpeckers, Piculets and Wrynecks of the World. Pica Press, Robertsbridge 1995, ISBN 0-395-72043-5, S. 72–73, 230–231.

Посилання[ред. | ред. код]