Дзерин Михайло Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Дзерин
Дзерин Михайло Федорович
 Майор
Загальна інформація
Національність українець
Alma Mater Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (2013)
Військова служба
Роки служби з 2013 року
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Механізовані війська
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна) — 2022

Михайло Федорович Дзерин — підполковник Збройних сил України, учасник російсько-української війни, що відзначився у ході російського вторгнення в Україну у 2022 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Михайло Дзерин після закінчення 9 класів загальноосвітньої школи І—III ступенів навчався у Львівському військовому ліцеї. Потім у серпні 2013 року закінчив Національну академію сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного у Львові[1].

З початком війни на сході України лейтенант Михайло Дзерин з весни 2014 року бра участь у бойових діях у складі 72-гої окремої механізованої бригади. Неподалік державного кордону в Луганській області він потрапив в оточення, став свідком виходу розбитих колон з-під Іловайська. Повернувшись ненадовго додому — знову на фронт. У районі Старогнатівки, перед Новою Ласпою одержав наказ ставити блокпости. Але наступного дня — нове завдання: займати оборону в селі Стила. Разом з співслуживцями не встиг дійти до Петрівського, де довідався, що в Стилі — противник. Це врятувало від нового оточення. Ще й особисто врятував кинутий українським екіпажем танк під Волновахою. Відступивши з 12 вересня 2014 року півтора року керував 9-ю ротою 72-гої окремої механізованої бригади[2] на 2-кілометровій лінії розмежування. Керував лівим флангом у бою під Білокам'янкою. Після відпустки був призначений на посаду заступника командира батальйону 3-го батальйону[3].

«Я професійний військовий. Навчання в ліцеї та академії дало теоретичне знання. Як офіцера мене сформувала війна. Потужні, серйозні бойові дії дали досвід..., - Михайло Дзерин про власну мотивацію військової служби»[1]

З січня 2017 року неподалік від окупованої Ясинуватої двічі по пів року виконував обов'язки командира батальйону, заводив батальйон на Світлодарську дугу. 2018 року знову підписав контракт на 5 років[3]. Станом на серпень 2021 року майор Михайло Дзерин — комбат 2-го батальйону 72-ї бригади[4]. Одружений, має сина.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «Богдана Хмельницького» III ступеня (2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Виговська, Тетяна (14 листопада 2021). Комбат Михайло Дзерин: Як офіцера мене сформувала війна. Час змін (укр.). Процитовано 28 лютого 2022.
  2. Кіртока, Віолетта. ВШАНУВАННЯ ПОЛЕГЛИХ ГЕРОЇВ: ДВА АНДРІЇ, «ОРЕЛ» І «МАУГЛІ» – ГЕРОЇ УКРАЇНИ З 72 ОМБР. Українська Літературна газета (укр.). Архів оригіналу за 24 березня 2022. Процитовано 28 лютого 2022.
  3. а б Кіртока, Віолетта (29 вересня 2021). Командир батальйону Михайло Дзерин: "Коли ми зрозуміли, що оточені, тривалий час трималися, тому що по нас лупашили, а у нас жодної втрати. Ніхто і не боявся. Артилерія наша тоді працювала прекрасно". Цензор.Нет (укр.). Архів оригіналу за 28 березня 2022. Процитовано 28 лютого 2022.
  4. Кіртока, Віолетта (31 серпня 2021). “Історії справжніх”. У Холодному Яру нагородили Народних Героїв і презентували книгу – “хрестоматію війни”. Українська Літературна газета (укр.). Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 28 лютого 2022.

Джерела[ред. | ред. код]