Дипропилтриптамін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дипропилтриптамін
Систематична назва (IUPAC)
N-[2-(1H-indol-3-yl)]ethyl-N-propylpropan-1-amine
Ідентифікатори
Номер CAS 61-52-9
Код ATC
PubChem 6091
Хімічні дані
Формула C16H24N2 
Мол. маса 244.38 g/mol
SMILES eMolecules & PubChem
Фізичні дані
Т плавлення 174.5–178 °C (346–352 °F)
Фармакокінетичні дані
Біодоступність ?
Метаболізм ?
Період напіврозпаду ?
Виділення ?
Терапевтичні застереження
Кат. вагітності

?

Лег. статус

Class A (UK)

Шляхи введення Ingestion, inhalation, внутрішньовенно або внутрішньом'язово

N,N-Дипропилтриптамін (DPT, також відомий як «Світло») являє собою психоделік, що належить до сімейства триптамінів, вперше описаний у 1973 році.[1] Він перебуває або у вигляді кристалічної гідрохлоридної солі, або у вигляді маслянистої чи кристалічної основи. Це близький структурний гомолог диметилтриптаміну. У природному середовищі речовину виявлено не було.

Частими фізичними ефектами є нудота, оніміння язика або горла і розширення зіниць.

Фармакологія[ред. | ред. код]

Дослідження на гризунах показали, що ефективність, з якою селективний антагоніст 5-НТ-рецепторів блокує поведінкові дії цієї сполуки, вказує на те, що рецептор 5-НТ є важливою ділянкою дії DPT, але модулююча дія 5-НТ антагоніста рецептора також передбачає опосередкований 5-HT2A компонент для дій DPT.[2]

Хімія[ред. | ред. код]

DPT змінює колір реактиву Ерліха на фіолетовий і змушує стати жовтим реактив Марки.

Психоделічні властивості[ред. | ред. код]

Хоча дипропилтриптамін хімічно подібний диметилтриптаміну (DMT), його психоделічні ефекти помітно відрізняються.[3]

Найбільш помітними особливостями досвіду DPT є підвищене значення або інтенсивність музики, кольори набувають нову інтенсивність або зовнішній вигляд, тіло може мати шум або вібраційне відчуття, приємне відчуття тепла, повна втрата его, поява облич.

Хоча іноді бачать інші явища під впливом DPT, перспектива більше схожа на оглядача або спостерігача, на відміну від більш особистого контакту з реальним почуттям, про який повідомляється у звітах про психоделічні ефекти DMT.[4]

Людина, що вжила DPT, може відчувати почуття переживання життя іншої людини або мати всі можливі переживання одночасно. Можливий досвід бачити Всесвіт з різних місць в просторі і часі.

Побічні ефекти[ред. | ред. код]

Негативні побічні ефекти пов'язані з вживанням людиною цього препарату можуть включати: збільшення частоти серцевих скорочень, запаморочення і нудоту. Існує випадок однієї смерті, пов'язаний з вживанням DPT, який, мабуть, був результатом нападу, спричиненого препаратом. Дозування, що використовував загиблий, було невідоме, однак препарат ніколи не був відомий як такий, що заподіює шкоду при звичайних дозах, тому будь-яка смертність може вважатися наслідком масивного передозування.[5]

Правовий статус[ред. | ред. код]

Велика Британія[ред. | ред. код]

DPT — препарат класу А у Великій Британії, що робить його незаконним для володіння та розповсюдження.

США[ред. | ред. код]

DPT не заборонений на федеральному рівні в Сполучених Штатах[6], але він може вважатися аналогом 5-MeO-DiPT, DMT або DET, і, в цьому випадку, за покупку, продаж або володіння ним можна бути притягнутим до судової відповідальності, у відповідності з Федеральним законом про аналоги.

Швеція[ред. | ред. код]

DPT є незаконним у Швеції, станом на 26 січня 2016 року.[7]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. International Pharmacopsychiatry. — 1973. — Vol. 8, no. 1. — P. 104.
  2. Hallucinogen-like effects of N,N-dipropyltryptamine (DPT): possible mediation by serotonin 5-HT1A and 5-HT2A receptors in rodents / William E. Fantegrossi, Chad J. Reissig, Elyse B. Katz, Haley L. Yarosh, Kenner C. Rice, Jerrold C. Winterb // Pharmacol Biochem Behav.. — 2008. — Vol. 88, no. 3 (January). — P. 358—365.
  3. Breaking Open The Head / Daniel Pinchbeck. — Broadway Books, 2003. — ISBN 0-7679-0743-4.
  4. Book of Lies - The Disinformation Guide to Magic and the Occult / Richard Metzger. — The Disinformation Company Ltd., 2003. — ISBN 0-9713942-7-X.
  5. Carver County teen's death puts spotlight on ease of purchasing synthetic drugs online // StarTribune. — 2015. — 1 October.
  6. 21 CFR — SCHEDULES OF CONTROLLED SUBSTANCES § 1308.11 Schedule I. Архів оригіналу за 27 серпня 2009. Процитовано 11 серпня 2018.
  7. 31 nya ämnen kan klassas som narkotika eller hälsofarlig vara : [швед.] // Folkhälsomyndigheten : сайт. — 2015. — November.