Дирестуйський Култук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дирестуйський Култук — місцевість (урочище) в районі села Дирестуй (Бурятія), де розташовані численні археологічні пам'ятки, включаючи великий могильник і городище епохи хунну.

Дирестуйський Култук (поховання)

[ред. | ред. код]

Розташований на лівому березі річки Джиди, на відстані 10 км на південний захід від села Дирестуй, на пологому південно-східному схилі, зверненому на північний схід.

На поверхні кургани були відзначені кам'яними кладками, поруч з якими часто розташовувалися поховання без надмогильних споруд, які утворювали з курганом єдиний похоронний комплекс. Під кам'яними кладками в дерев'яних трунах або зрубах, перекритих зверху поперечними і поздовжніми дошками, перебували кістяки на спині з витягнутими кінцівками, головою на північ.

Знахідки: залізні і бронзові деталі кінської збруї, литі бронзові ажурні пластинки із зображенням боротьби тварин, імітація раковин каурі, залізні наконечники лопати, залізні побутові вироби, тонкі золоті й бронзові пластини із зображенням боротьби тварин, сережки з малахіту, сердоліку, яшми, скляне намисто, фрагменти глиняного посуду, кістки тварин.

Дане поховання було відкрите в 1900 році Ю. Д. Талько-Гринцевичем, який розкопав 24 хуннських поховання безпосередньо на площі могильника і ще 2 поховання більш пізнього часу (25 і 26) — на схилі невеликої ущелини глибиною 2.5 км на південний схід від курганів Хунну. У 1965 р. розкопано 9 сюннуських могил (28-36; Коновалов, 1976: 134—149) і одна тюркського часу (27), пізніше ним зібраний підйомний матеріал зі зруйнованої сюннуської могили 37 у південно-східній частині пам'ятки. У 1984—1996 рр. розкопки могильника завершені С. С. Міняєвим. Роботами Забайкальської експедиції під його керівництвом досліджено ще 95 поховань сюнну (Хунну) (38-45, 47-84, 86-130) і дві кам'яні кладки (46 і 85), що не містили поховань; їх зв'язок з сюннуським могильником незрозуміла.

Колекції зберігаються в Кяхтінському краєзнавчому музеї, ІМБіТ СВ РАН, Музеї БНЦ СВ РАН.

Знаходиться на відстані 15 км на північний захід від села Дирестуй, на лівому березі річки Джиди за Дирестуйським Култуком, навпроти с. Голи-Очі. В 0,2 км на північ від хуннського городища Баян-Ундер, на пологому південному схилі гори, біля берега річки Джиди. Відзначено 2 керексури і 8 плитових могил. Поруч з керексурами О. П. Окладников знаходив кераміку тюркського часу.

Могильник, зафіксований О. П. Окладниковим в 1949 році, в 1965 році був оглянутий П. Б. Коноваловим, в 1977 році запаспортизований Е. А. Хамзіним.

Баян-Ундер (могильник бронзового століття — середньовіччя)

[ред. | ред. код]
Могильник Баян-Ундер

Знаходиться на лівому березі річки Джиди, на відстані 12 км на північний захід від села Дирестуй та 4 км на південь від шосе «Дирестуй-Петропавлівка», в місцевості Дирестуйський Култук, на південній стороні перевалу, в урочищі Баян-Ундер.

Пункт 1 знаходиться на перевалі хребта Сельгер і по обидва боки путівця, по західному схилу хребта довжиною 1,5 км. Складається з 48 плитових могил, 26 керексурів і 30 середньовічних могил. Одна плитова могила розкопана в 1948 році.

Пункт 2 — за невеликим схилом, поблизу берега річки Джиди, на відстані 0,2 км на південний схід від п. 1. У могильнику 5 керексурів, 9 плитових і 6 середньовічних могил.

Пункт 3 — на відстані 0,5 км на південний схід від п. 2 на другій надзаплавній терасі між двома глибокими ярами. Тут 4 плитові могили, 3 керексури, 7 середньовічних могил.

Пам'ятник відкрито Р. Ф. Тугутовим і М. М. Диковим в 1948 році. У 1982 році могильник був оглянутий і описаний П. Б. Коноваловим.

Література

[ред. | ред. код]

Документи про прийняття пам'ятників під державну охорону

[ред. | ред. код]
  • № 624 — Постанова Ради Міністрів Української РСР від 04.12.74 р.
  • № 379 — Постанова Ради Міністрів Бурятської АРСР від 29.09.71 р.
  • № 134 — Постанова Ради Міністрів Бурятської АРСР від 26.05.83 р.
  • № 242 — Постанова Уряду Республіки Бурятія від 09.07.96 р.
  • № 337 — Постанова Уряду Республіки Бурятія від 28.09.01 р.

Історичні джерела

[ред. | ред. код]
  • Талько-Гринцевич Ю. Д. Матеріали до палеоетнологіі Забайкалля // Праці Троїцькосавсько-Кяхтінського відділення Приамурського відділу Імператорського Російського географічного товариства, т. I, вип. 3, 1898, стор. 35-76.
  • Талько-Гринцевич Ю. Д. Матеріали до палеоетнологіі Забайкалля. V // Праці Троїцькосавсько-Кяхтінського відділення Приамурського відділу Імператорського Російського географічного товариства, т. III, вип. 2 і 3, 1900. — Іркутськ, 1902
  • Талько-Гринцевич Ю. Д. Матеріали до палеоетнологіі Забайкалля. VI // Праці Троїцькосавсько-Кяхтінського відділення Приамурського відділу Імператорського Російського географічного товариства, т. IV, вип. 2, 1901, стор. 32-59.
  • Талько-Гринцевич Ю. Д. Населення стародавніх могил і кладовищ Забайкальських // Бурятієзнавство, № 1-3 (5-7), Верхньоудинськ, 1928
  • Коновалов П. Б. Хунну в Забайкаллі (похоронні пам'ятники). — Улан-Уде: Бурятське книжкове видавництво, 1976. 248 с.
  • Лбова Л. В., Хамзіна Е. А. Старожитності Бурятії: карта археологічних пам'яток. — Улан-Уде, 1999.
  • Цибіктаров В. А. Петрогліфи Забайкалля (питання формування джерельної бази, історіографії та культурно-історичної інтерпретації) // Автореферат на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук. — Новосибірськ, 2006
  • Хунну: видання фестивалю «Європалія. Росія» під керівництвом Ніколаєва М. М. — Брюссель, 2005

Довідники

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]