Дихотомія (апорія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дихотомі́я, також парадо́кс по́ділу — одна із апорій Зенона Елейського, сформована в античні часи:

Щоб пройти шлях, потрібно спочатку пройти половину шляху, а щоб пройти половину шляху, потрібно спочатку пройти половину половини, і так до безкінечності.

Це очевидне протиріччя, в якому потрібно показати, що рух в реальності неможливий. Він тісно пов'язаний з парадоксом Ахіллеса і черепахи.

Точне формулювання[ред. | ред. код]

Приклад, який спростовує існування руху, наступний: Зенон стоїть на відстані восьми метрів від дерева, тримаючи в руках камінь. Він кидає камінь у напрямку дерева. Перш ніж камінь долетить до дерева, він має подолати першу половину з восьми метрів. Щоб подолати цю відстань, камінцю потрібен певний час, не нульовий. Потім йому потрібно пройти ще чотири метри, з яких він долає половину, два метри, що також займає певний час. Потім камінь просувається ще на метр, потім на пів метра, потім на чверть метра і так до нескінченності, щоразу витрачаючи ненульовий час. Зенон робить висновок, що камінь не може влучити в дерево, бо для цього він мав би пройти нескінченну низку етапів, що неможливо.

Розв'язання[ред. | ред. код]

Зауважимо, що час, за який камінь подолав половину відстані, що відділяє його від дерева, час, необхідний для подолання половини відстані, що залишилася, і т.д. Загальна тривалість шляху дорівнює сумі тривалостей частин шляху, тобто Зенон вважав, що ця сума обов'язково нескінченна, звідси й парадокс. Однак ми знаємо, що ця загальна тривалість не є нескінченною, оскільки камінчик досягає дерева. Тому здається, що ряд із загальним членом збігається. Це ми й пропонуємо продемонструвати, припустивши, що швидкість камінчика є сталою.

Оскільки швидкість постійна, то маємо , і в більш загальному вигляді

Таким чином, послідовність є геометричною, з якої отримуємо Таким чином, часткові суми мають простий вираз

Звідси випливає, що збігається, і що Таким чином, камінь здійснює нескінченну кількість подорожей за скінченний час, який дорівнює a , Зауважимо, що вдвічі більше, ніж час, за який камінчик пройшов першу половину відстані.

В літературі та мистецтві[ред. | ред. код]

Апорія «Дихотомія» лежить в основі сюжету фантастичної розповіді Філіпа Діка «Про невтомну жабу».

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]