Добротворський Віктор Віталійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віктор Добротворський
Віктор Віталійович Добротворський
Загальна інформація
Громадянство  Україна
Народження 4 липня 1966(1966-07-04) (57 років)
Вінниця, УРСР
Alma mater ВДПУ
Спорт
Вид спорту веслування на байдарках і каное
Дисципліна каное, 1000 м
Клуб Збройні сили
Тренери Володимир Грузевич
Участь і здобутки
Нагороди
Майстер спорту СРСР міжнародного класу
Майстер спорту СРСР міжнародного класу
Заслужений майстер спорту України
Заслужений майстер спорту України

Віктор Віталійович Добротворський (нар. 4 липня 1966, Вінниця, УРСР) — радянський та український весляр-каноїст, виступав за збірні СРСР і України наприкінці 1980-х — на початку 1990-х років. Чотириразовий бронзовий призер чемпіонатів світу, п'ятиразовий чемпіон Радянського Союзу, переможець багатьох регат республіканського та всесоюзного значення. На змаганнях представляв Збройні сили, майстер спорту СРСР міжнародного класу, заслужений майстер спорту України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Віктор Добротворський народився 4 липня 1966 року в місті Вінниця Української РСР. Активно займатися веслуванням розпочав у ранньому дитинстві, проходив підготовку в спортивному клубі Збройних сил, тренувався під керівництвом заслуженого тренера Володимира Грузевича[1].

Першого серйозного успіху на дорослому рівні домігся в 1986 році, коли разом з напарником Андрієм Балабановим став чемпіоном Радянського Союзу у заліку двомісного каное на дистанції 10000 метрів. Згодом утримував титул чемпіона в цій дисципліні протягом п'яти років, вигравши ще чотири всесоюзних першості поспіль.

Завдяки низці вдалих виступів Добротворський удостоївся права захищати честь країни на чемпіонаті світу в болгарському Пловдиві, звідки в результаті привіз бронзову нагороду, виграну в двійках з тим же Балабановим в десятикілометровій гонці — краще за них фінішували тільки екіпажі з Данії та Франції. Наступного сезону виступив на світовій першості в польській Познані та в точності повторив торішній результат, додав у послужний список ще одну бронзу — цього разу їх з Балабановим випередили Данія та Румунія. За ці видатні спортивні досягнення удостоєний почесного звання «Майстер спорту СРСР міжнародного класу».

Після розпаду СРСР Віктор Добротвірської приєднався до гребний команді України і продовжив брати участь в найбільших міжнародних регатах. Зокрема, в 1993 році представляв українську національну збірну на чемпіонаті світу в Копенгагені, де став бронзовим призером у двійках на десяти тисячах метрах та в четвірках на одній тисячі метрах. Того ж сезону удостоєний звання «Заслужений майстер спорту України».

Має вищу освіту, в 1991 році закінчив Вінницький державний педагогічний університет, Інститут фізичного виховання і спорту, де навчався на факультеті теорії та методики фізичного виховання. Неодноразово брав участь в аматорських та ветеранських змаганнях з веслування, виступав у марафонських дисциплінах та в регатах на човнах класу «дракон». НА даний час працює тренером з веслування на байдарках та каное в Вінниці.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]