Довгалевські

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Довгалевські
Деталі

Довголевські (пол. Dołholewski) — український дворянський рід.

Один з нащадків роду, Олексій Федорович Довголевський, був наділений маєтками в Гетьманщині 1678 року[1][2].

Прізвище, цього дворянського роду, було додано Герольдією до VI частини родовідної книги Чернігівської губернії Російської імперії[3][4].

Опис герба

[ред. | ред. код]

У лазуровому полі — золотий лев, з червоними очима і язиком, що тримає срібний дугоподібний меч, який супроводжується срібним хрестом угорі та чотирма шестикутними зорями з кожного боку щита.

Щит увінчаний дворянськими шоломом і короною. Нашоломник: посередині діва з розпущеним волоссям, у блакитному одязі, й тримає в лівій руці павичеве перо.

Намет на щиті блакитний й оздоблений золотом і сріблом. Щитотримачі: праворуч запорізький козак, який тримає золотий спис, одягнений він у червоний кожух із блакитними шароварами, у ремені — шабля із золотим руків'ям, на голові — червона шапка; зліва — чорний орел, який повернув голову в протилежний бік, із золотими очима, дзьобом і кігтями[5].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Довголевские // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)(рос.)
  2. Биографический словарь. 2000 год.
  3. Большая биографическая энциклопедия. 2009 год.
  4. Гербовник, XII, 103
  5. Герб рода Довголевских внесён в Часть 12 Общего гербовника дворянских родов Всероссийской империи, стр. 103. Архів оригіналу за 23 листопада 2012. Процитовано 16 листопада 2012.