Довлетабад — Хангіран — Сангбаст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Довлетабад — Хангіран — Сангбаст. Карта розташування: Іран
Довлетабад
Довлетабад
Хангіран
Хангіран
Сангбаст
Сангбаст
Пункти сполучені трубопроводом

Довлетабад — Хангіран — Сангбаст — трубопровід, споруджений в 2010 році для нарощування поставок туркменського газу до Ірану.

Іранські запаси блакитного палива одні з найбільших у світі, проте в 2000-х роках через використання значної частини видобутого ресурсу для підтримки пластового тиску нафтових родовищ та складності нарощування видобутку в умовах міжнародних санкцій вирішили розширити імпорт газу з Туркменістану, розпочатий в 1997 році через трубопровід Корпедже – Нека. Для цього у 2010-му ввели в експлуатацію лінію з туркменського родовища Довлетабад через прикордонний Серахс до газопереробного заводу Хангіран[1], звідки блакитне паливо може спрямовуватись до споживачів на заході країни по трубопроводу Хангіран – Нека.

Втім, головним призначенням трубопроводу була подача ресурсу до газопроводу Сангбаст – Парчін, для чого проклали ділянку від ГПЗ Хангіран до Сангбасту (південніше від Мешхеду). Також від Сангбасту у 2010-х роках почали прокладання газопроводу до провінції Південний Хорасан (Сангбаст – Нехбандан).

Газопровід виконаний в діаметрі труб 1020 мм[2] та здатний перекачувати в рік до 12,5 млрд.м3. Довжина його туркменської ділянки становить 31 км[3], а ділянка від ГПЗ Хангіран до Сангбасту становить 120 км.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Президент Туркмении сообщил, куда его страна будет поставлять газ - ИА REGNUM. ИА REGNUM (ru-RU) . Процитовано 22 березня 2017.
  2. Переводика - Новейшие газоэкспортные маршруты Туркменистана – в действии. perevodika.ru. Архів оригіналу за 23 березня 2017. Процитовано 22 березня 2017.
  3. Министерство иностранных дел Туркменистана. www.mfa.gov.tm. Процитовано 22 березня 2017.