Доктор музики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Доктор музики (англ. Doctor of Music) — науковий ступінь, що надається за високі досягнення в галузі музики, значне портфоліо композицій та/або наукових публікацій на музичну тему.

Парадна мантія доктора музики в Кембріджі

Історія виникнення[ред. | ред. код]

Спочатку ступінь доктор музики (англ. Dr. mus) наприкінці XIX століття надавали лише Кембриджський та Оксфордський університети, дещо пізніше й Дублінський університет. Через короткий період ступінь доктора музики за музичні заслуги стали присвоювати й німецькі університети. З початком ХХ століття цей ступінь надавали більшість університетів Великої Британії, Ірландії, країн Співдружності націй, багато університетів США.

Не слід плутати ступені доктора музики й доктора музичних мистецтв (англ. Doctor of Musical Arts), який є докторським ступенем у таких галузях, як виконавство (включаючи диригування) та музична композиція, а також доктора філософії (англ.Ph.D.) у галузі музики (історія музики, теорія музики та музикознавство).

Присвоєння ступеня[ред. | ред. код]

Іспити на присвоєння ступеня зазвичай призначають наприкінці другого курсу навчання в певному університеті. Студенти складають у професора музики письмовий та усний іспити, які охоплюють історію й теорію музики у відповідній спеціалізованій галузі (хорове мистецтво, теорія основного інструмента тощо).

Ступінь доктора музики також присуджується як Honoris causa видатним музикантам й композиторам.

Нагороджені музиканти та композитори[ред. | ред. код]

Чайковський в Кембріджі(1893)

Див. також[ред. | ред. код]