Домото Іншьо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Домото Іншьо
яп. 堂本印象
Народився 25 грудня 1891(1891-12-25)[1]
Кіото, Японія[2]
Помер 5 вересня 1975(1975-09-05)[1] (83 роки)
Країна  Японія
Діяльність художник
Alma mater Kyoto City University of Artsd
Вчителі Nishiyama Suishod
Посада Imperial Household Artistd
Родичі Mototsugu Dōmotod
Нагороди
Заголовок цієї статті — японське ім'я. Воно складається з прізвища та особового імені, яке йде після нього: іменем цієї особи є Іншьо, а прізвищем — Домото.

Дōмото Іншьō (堂本 印象, 25 грудня 1891 – 5 вересня 1975) — японський художник. Справжнє ім'я — Дōмото Санносуке.

З раннього віку працював у Тацумура Хейдзо.

Домото розмалював близько 600 інтер'єрів та стель у різних біддійських храмах та святинях, серед яких Тофуку-джі в районі Хіґашіяма у Кіото. У 1933 році він за 17 днів розмалював стелю одного з залів, прикрасивши її великим і яскравим «синім драконом».

Домото часто виконував замовлення для різних монастирів. У Чінсаку-ін він розмалював розсувні двері перед садком, де любив проводити час Сен но Рікю. У храмі Хонен-ін[en] він працював над оформленням двох кімнат. Зазвичай ці кімнати розмальовували представники школи Кано. Домото оформив їх в абстрактному стилі, зобразивши верби, розвіяні вітром.

Окрім цього, Домото працював над дизайнами тканин для фурошікі. Спочатку він використовував мало кольорів, але з розвитком технік фарбування, Домото його малюнки ставали все більш різнобарвними.

У 1936 році заснував власну школу малювання, яка існує й досі. У 1944 році отримав звання Митця Імператорського Двору[en], а у 1961 році отримав Орден культури[en].

У Токіо є його власний музей, де постійно проходять виставки Домото та інших художників.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]