Дочки-матері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Дочки-матері»
рос. «Дочки-матери»
Жанр мелодрама
Режисер Сергій Герасимов
Продюсер Міжрабпомфільмd
Сценарист Олександр Володін
У головних
ролях
Любов Полехіна
Тамара Макарова
Інокентій Смоктуновський
Сергій Герасимов
Оператор Володимир Рапопорт
Композитор Святослав Чекін
Художник Петро Пашкевич
Кінокомпанія Кіностудія ім. М. Горького
Тривалість 101 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1974
IMDb ID 0071428

«Дочки-матері» (рос. «Дочки-матери») — російська радянська мелодрама Сергія Герасимова, знята в 1974 році за сценарієм Олександра Володіна.

Сюжет[ред. | ред. код]

Молода дівчина Ольга Васильєва виросла в дитячому будинку. Вона ніколи не знала своєї матері і хоче її розшукати. Єдиний слід, який у неї є — це збережений лист матері з її особової справи, який вона зуміла роздобути у адміністрації дитячого будинку. На час короткострокових канікул в її фабрично-заводському училищі вона їде зі Свердловська до Москви по ненадійним слідам цього листа.

Олена Олексіївна — жінка, яку вона знаходить, прийшовши за адресою, виявляється викладачкою в балетній школі, дружиною професора і старомосковською інтелігенткою. Вона люб'язно зустрічає її, але виявляється не тією людиною, кого шукає Ольга, у неї лише прізвище та ім'я і співзвучне по-батькові. Вона добра і гостинна, готова допомогти дівчині розшукати справжню матір і запрошує Ольгу пожити у неї на час короткого перебування в Москві.

Відразу ж виникають неминучі проблеми. Ольга — дівчина вольова, добра і по-своєму недурна, однак дитячий будинок наклав на її особистість жорсткий відбиток. Вона прямолінійна і нетактовна і, головне — вона людина колективу, вона володіє прекрасним досвідом існування в групі. Але у неї ніколи не було досвіду міжособистісних відносин з незнайомою іншою людиною.

Рідні дочки Олени Олексіївни — розпещені столичні дівчинки Анна і Галина — не відчувають нічого, крім презирства до неосвіченої провінціалки і всіляко це демонструють, коли представляється привід.

Приводів ж Ольга дає предостатньо. Не розуміючи, що можна говорити, а чого не можна, не знаючи, як вести себе в суспільстві зі складними і тонкими міжособистісними зв'язками, вона ненавмисно ображає приятеля дочок, ставить викладача — чоловіка Олени Олексіївни — в незручне становище, потім розганяє гостей Олени Олексіївни та, нарешті, сварить її з чоловіком, не підозрюючи, що поводиться неправильно.

Однак Олена Олексіївна як і раніше зберігає до дівчини співчуття і доброту, бачачи в ній велику внутрішню цілісність, стійкість і поважаючи Ольгу за те, що важка доля її не озлобила і не зламала.

Проте Ольга повертається в гуртожиток Уральського заводу важкого машинобудування імені Серго Орджонікідзе, в просту заводську середу своїх знайомих майже з полегшенням. Але це — гірке полегшення: за час своєї поїздки і зустрічі з іншим життям і іншими моделями відносин вона зрозуміла, що життя не настільки просте, як її вчили і як їй здавалося. Тепер її життя вже ніколи не буде колишнім.

Крім усього, кілька днів або тижнів по тому вона раптом отримує від Олени Олексіївни лист: схоже, її чоловікові Вадиму Антоновичу вдалося розшукати слід справжньої Ольгиної матері. Цей слід не обіцяє нічого хорошого (в усякому разі, нічого схожого на складний, але добрий і дбайливий світ Олени Олексіївни та її сім'ї): її справжня мати зловживає спиртним. Але інших близьких родичів у Ольги немає. І вона негайно знову збирається в дорогу в місто Торопець Калінінської області, щоб нарешті побачити, і спробувати зрозуміти і пробачити свою матір.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]