Друдли

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приклад друдла. Можливі підписи: «Чотири слони обмацують апельсин» або «Тупикова позиція в більярді».

Друдл (англ. droodles) — візуальні загадки, винайдені Роджером Прайсом [en] і видані в його книзі 1953 року "Друдл". В даний час цим словом можуть називати будь-які подібні візуальні загадки.

Опис[ред. | ред. код]

Найчастіше друдл — це мінімалістична картинка в квадратній рамці, на якій намальовані абстрактні геометричні фігури, і один або декілька підписів з гумористичним поясненням зображеного. Наприклад, друдл з трьома вкладеними фігурами — маленьке коло, середнє коло, великий квадрат — може бути підписаний як «Вид з повітря на ковбоя в туалеті»[1].

Історія[ред. | ред. код]

Англійське слово «droodle» складено комбінацією слів «doodle» (каракулі), «drawing» (малюнок) і «riddle» (загадка)[2]. Однак ідея друдлів — загадка, виражена у візуальній формі — має більш старе коріння, наприклад, її можна виявити у малюнках (indovinelli grafici) італійського художника Агостіно Карраччі (1557—1602), також це слово широко використовується поза межами робіт Прайса[3].

Під час свого розквіту в 1950-х — 60-х роках друдли з'являлися там же, де і інші види розважальної гумористичної або абсурдистської графіки: ( газети, колекційні видання в м'якій обкладинці, стіни ванної кімнати). Комерційний успіх колекційного видання Прайса « Droodles» привів до утворення видавництва Price Stern Sloan[en]. На телебаченні транслювався кілька шоу, присвячених друдлам: «Droodles» на каналі NBC в 1954 році[4] та каналі HBO Braingames[en] гра під назвою «Mysteriosos». Друдли на сигаретну тематику використовувалися в газетній рекламі сигарет брендів News і Max.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Roger Price. Droodles. — Simon & Schuster, 1953.
  2. Annikki Kaivola-Bregenhoj. Riddles: Perspectives on the use, function and change in a folklore genre // Studia Fennica Folkloristica, 10 (Helsinki: Finnish Literature Society, 2001), p. 62, http://oa.finlit.fi/site/books/detail/12/riddles/ [Архівовано 9 жовтня 2016 у Wayback Machine.].
  3. Piret Voolaid. 'Preface', Estonian Droodles, http://www.folklore.ee/Droodles/saatesona [Архівовано 7 червня 2019 у Wayback Machine.]
  4. Terrace, Vincent (2011). Encyclopedia of Television Shows, 1925 through 2010. McFarland & Company, Inc. ISBN 978-0-7864-6477-7. — P. 288.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]