Дунаєв Сергій Іларіонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Іларіонович Дунаєв
Народження 27 січня 1903(1903-01-27)
Скадовськ, Дніпровський повіт, Таврійська губернія, Російська імперія
Смерть 26 червня 1971(1971-06-26) (68 років)
Москва, СРСР
Поховання Введенське кладовище
Освіта Військова академія Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації
Партія КПРС
Звання  Полковник
Війни / битви Громадянська війна в Росії і німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна орден Червоного Прапора орден Кутузова II ступеня орден Вітчизняної війни II ступеня орден Червоної Зірки медаль «За оборону Кавказу» медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «За взяття Будапешта»

Сергій Іларіонович Дунаєв (нар. 27 січня 1903, Скадовськ — пом. 26 червня 1971, Москва) — радянський офіцер, у роки німецько-радянської війни командир гвардійських стрілецьких бригади і дивізії, Герой Радянського Союзу.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 27 січня 1903 року в селищі Скадовську Дніпровського повіту Таврійської губернії (нині місто Херсонської області, Україна) в сім'ї службовця. Отримав неповну середню освіту. Працював вантажником в портах Скадовська і Севастополя.

У листопаді 1920 року в Севастополі добровольцем вступив до лав Червоної армії. Служив переписувачем продтранспорту кавалерійської бригади в 46-ї стрілецької дивізії Південного фронту. З березня 1921 року — в органах ВЧК, секретар і старший оперативної команди пункту по боротьбі з бандитизмом при Чаплинському районному бюро Миколаївської губернської чрезвичайної комісії. У листопаді 1922 року звільнений з ЧК. Працював головою робочого комітету та районної ради профспілок в Миколаївській і Одеській губерніях. З листопада 1926 року — в органах ОДПУ СРСР, помічник уповноваженого Одеського окружного відділу ОДПУ. Член ВКП(б) з 1928 року. З жовтня 1928 року — помічник уповноваженого 26-го Одеського прикордонного загону ОДПУ. З лютого 1933 року — старший уповноважений Одеської окружної морської прикордонної бази ОДПУ. У грудні 1933 року направлений на навчання.

1935 року закінчив Вищу прикордонну школу НКВС СРСР у Москві і з травня того ж року призначений тимчасово виконуючим обов'язки начальника Морського контрольно-пропускного пункту, а з жовтня — комендантом прикордонної ділянки Уелен Камчатського прикордонного загону. З листопада 1938 року — начальник 4-ї частини штабу 1-ї Далекосхідної залізничної бригади військ НКВС Хабаровського округу військ НКВС СРСР. З лютого 1939 року — начальник 4-ї частини штабу 6-ї дивізії військ НКВС з охорони залізниць у місті Ворошилові Приморського краю. З травня 1941 року — старший помічник начальника оперативного відділу штабу цієї дивізії. У 1941 році закінчив вечірнє відділення Військової академії РСЧА імені М. В. Фрунзе.

Німецько-радянська війна[ред. | ред. код]

На початку липня 1941 року призначений начальником розвідвідділення і помічником начальника оперативного відділення штабу 256-ї стрілецької дивізії Московського військового округу (станція Софрино Ярославської області). З 27 липня 1941 року — в діючій армії. У складі 22-ї армії Західного фронту брав участь в Смоленськом оборонній битві. Потім у складі дивізії воював в 27-й армії Північно-Західного фронту, в 31-й, 30-й і в 39-й арміях Калінінського фронту. Учасник оборонного і наступального етапів битви за Москву на Калінінському напрямку, Ржевско-Вяземської наступальної операції 1942 року.

З лютого 1942 року — помічник начальника оперативного відділу, з квітня 1942 року — начальник 5-го відділу штабу 2-го гвардійського стрілецького корпусу 3-ї ударної армії Калініского фронту. З травня 1942 року — командир 1077-го стрілецького полку 8-ї гвардійської стрілецької дивізії на Калінінському фронті. З червня 1942 року — начальник штабу 4-ї гвардійської стрілецької бригади 2-го гвардійського стрілецького корпусу (Калінінський фронт). У серпні 1942 року разом з бригадою прибув на Північно-Кавказький фронт, брав участь в оборонному етапі битви за Кавказ на грозненському напрямку, в Краснодарській наступальної операції.

З липня 1943 року — командир 108-ї гвардійської стрілецької дивізії на Північно-Кавказькому, з вересня 1943 року — Південному, з листопада 1943 року — 4-му Українському, з травня 1944 року — 3-му Українському фронтах. Брав участь у визволенні Таманського півострова, в Мелітопольській, Нікопольско-Криворізькій, Одеській, Яссько-Кишинівській, Дебреценській наступальних операціях. Дивізія під його командуванням була удостоєна почесного найменування «Миколаївська» і нагороджена орденом Суворова ІІ ступеня.

В ході Будапештської наступальної операції, на посаді командир 108-ї гвардійської стрілецької дивізії (37-й стрілецький корпус, 46-а армія, 2-й Український фронт) проявив військову майстерність і відвагу. Виконуючи наказ командувача фронтом на оточення угруповання противника в Будапешті з півдня і діючи в першому ешелоні 46-ї армії, дивізія під його командуванням в ніч з 4 на 5 грудня 1944 року під шквальним вогнем ворога форсувала Дунай в районі міста Ерчі (за 20 кілометрів на південний захід від Будапешта), висадилася на західному березі і в багатогодинному нічному бою захопила плацдарм протяжністю по фронту в 8 кілометрів і в глибину до 4-х кілометрів. Не даючи противнику часу зібрати сили, дивізія продовжила наступ і протягом 5 грудня 1944 року в результаті запеклого штурму оволоділа містом і важливим вузлом опору Ерчі. 6 і 7 грудня 1944 року по дивізії було завдано удару свіжою німецькою танковою дивізією, що мала завдання скинути її в Дунай. Воїни дивізії витримали цей удар, завдали ворогові великих втрат у танках, і в ході контратак зайняли ще 2 великих укріплених пункта. На кінець третього дня битви плацдарм був розширений до 12 кілометрів на глибину. Втрати противника склали до 800 убитих і поранених солдатів і офіцерів, 80 полонених, знищено 13 танків, захоплені 9 шестиствольних мінометів, в Ерчі захоплені 11 паровозів, до 700 вагонів, 14 автомашин.

За зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками і проявлені при цьому відвагу і геройство указом Президії Верховної Ради СРСР від 28 квітня 1945 року гвардії полковнику Дунаєву Сергію Іларіоновичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна (№ 38828) і медалі «Золота Зірка» (№ 7295).

Надалі брав участь в ліквідації Будапештської угруповання німецько-угорських військ. У березні 1945 року відкликаний з фронту на навчання.

Повоєнні роки[ред. | ред. код]

У січні 1946 року закінчив прискорений курс Вищої військової академії імені К. Є. Ворошилова. З того ж року викладав на кафедрі загальної тактики, з лютого 1947 року — старший викладач і тактичний керівник навчальної групи курсів удосконалення командирів стрілецьких дивізій при академії, з березня 1950 року — старший викладач кафедри загальної тактики, з листопада 1952 року — начальник курсу на факультеті заочного навчання Військової академії імені М. В. Фрунзе. З жовтня 1955 року в запасі. Жив у Москві. Помер 26 червня 1971 року. Похований на Введенському кладовищі Москви (ділянка № 7).

Відзнаки[ред. | ред. код]

Нагороджений:

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Ім'ям Героя названі вулиці в містах Одесі, Миколаєві, Скадовську.

Література[ред. | ред. код]

  • Герои твои, Херсонщина. Сімферополь, 1980(рос.);
  • Великая Отечественная. Комдивы. Том 3. Москва, 2014(рос.).