Дуруша (цар Кадеша)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дуруша
Народився невідомо
Помер сер. XV ст. до н. е.
Національність ханааней
Титул цар Кадеша
Термін 1-а пол. XV ст. до н. е.

Дуруша (Туруша) (1-а пол. XV ст. до н. е.‎) — цар Кадеша. Тривалий час очолював коаліцію ханаанейських міст-держав у протистоянні з Єгиптом.

Життєпис[ред. | ред. код]

Основні відомості про нього відносяться до часу війн з фараоном Тутмосом III. Ймовірно, посів трон незадовго після здобуття останнім повної влади після смерті Хатшепсут — приблизно в 1480/1470-х роках до н. е.

Відчуваючи небезпеку від нового фараона, сформував потужну коаліцію Ханаану, яка за стелою Тутмоса у Фівах нараховувала 119 міст і містечок, насамперед Кадеш, Мегіддо, Хамат, Дімаску, Хацор, Акко, Беріт, Яппу, Афек, Туніп, Таанах. При цьому, ймовірно, Кадеш та його коаліція дістали підтримку Мітанні.

У великій битві при Мегіддо, що сталася за різними відомостями 1472, 1468 або 1457 року до н. е., коаліція зазнала поразки, в полон потрапив один із синів Дуруши. Зрештою той визнав зверхність Єгипту, зобов'язавшись сплачувати данину. Як заручника фараону передав свого старшого сина.

Усе це послабило вплив Кадешу в Ханаані. Тому вже через 7 років Дуруша вже спільно з царем Туніпа очолив нову коаліцію. При цьому останній відіграв навіть більшу роль. Цього разу війська антиєгипетської коаліції не наважилися дати бій у полі, зачинившись у своїх містах. Пограбувавши околиці, єгиптяни повернулися до себе. Наступного року Тутмос III здійснив окремий похід проти Кадешу, але Дуруша зумів відбити напад. Через 3 роки єгипетське військо знову виступило до Ханаану. Дуруша у битві зазнав поразки, а невдовзі Кадеш захопили. Самого царя страчено або відправлено до Єгипту, місто зруйновано.

Утім невдовзі Кадеш відродив один із синів або родичів Дуруши. Остаточно спротив Кадешу Єгипту приборкали через 9 років після першого руйнування.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Redford, Donald B. (2015) The Wars in Syria and Palestine of Thutmose III. [S.l.]: BRILL. ISBN 978-90-04-12989-4.
  • Knighton, Andrew (2017). «The Battle of Megiddo: The Beginning of Military History»