Діва Святого Грааля (1874)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діва святого Грааля
The Damsel of the Sanct Grael
Творець: Данте Габрієль Россетті
Час створення: 1874
Висота: 36,25 дюйм
Ширина: 22,75 дюйм
Матеріал: Холст
Техніка: масло
Музей: Колекція Ендрю Ллойд Веббера
CMNS: Діва святого Грааля у Вікісховищі

«Діва Святого Грааля» (або «Святий Грааль») — картина англійського художника- прерафаеліта Данте Габріеля Россетті, створена в 1874 році. Існує однойменна акварель Россетті, створена 1857 року. Зараз картина знаходиться в колекції Ендрю Ллойда Веббера.

Сюжет картини взято з Артурівського циклу легенд. На рамі висічені рядки з поеми Томаса Мелорі — «Смерть Артура» (Книга XI). Персонаж, що став у творі Мелорі епізодичним, отримав своє розкриття в живописі[1].

Як зазначав сам Россетті, він дуже швидко написав «Діву Святого Грааля» взимку 1874[2]. Натурницею для картини стала Алекса Уайлдінг; існує репродукція, для якої позувала Фанні Корнфорт.

«Діва Святого Грааля» відрізняється від невеликої однойменної акварелі 1857 року. Більш ранній роботі притаманні простота стилю і деякий примітивізм, які разом із кольоровим виконанням роботи надають їй схожості з роботами майстрів Середньовіччя, також зображення героїні подібне до образів з ікон[3]. Коли Россетті повернувся до цього сюжету 1874 року, він створив портрет з рисами стилю, притаманними пізньому періоду його творчості. Сувора Діва Святого Грааля перетворилася на більш земну чуттєву вродливу дівчину з розпущеним волоссям, червоними губами та млосним поглядом[3]. Якщо в описі Мелорі Діва Святого Грааля була вбрана у все біле, то на картині Россетті вона вбрана в червоне. Навіть образ голуба, що традиційно в живописі та іконографії асоціюється зі Святим Духом, прийняв витончену позу і гармонійно поєднується з дівчиною, сам Святий Грааль зображений у вигляді сучасної чаші, а не антикварної посудини з довгою ніжкою, як це було на роботі 1857[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Damsel of the Sanct Grael. Rossetti Archive (англ.). Процитовано 21 вересня 2016.
  2. The Damsel of the Sanct Grael. Rossetti Archive (англ.). Процитовано 21 вересня 2016.
  3. а б в Marillier, Henry Currie. Dante Gabriel Rossetti: an illustrated memorial of his art and life. — George Bell and Sons, Chiswick Press, Charles Whittingham and Co, 1899. — С. 175.