Ебу-гого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ебу-гого — плем'я людиноподібних істот невеликого зросту в фольклорі жителів острова Флорес (Індонезія)[1] . Мовою народу наге «ебу» означає «бабуся», а «гого» — «той, хто їсть що-небудь», тобто буквально «ненажерлива бабуся».

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Народом наге ебу-гого описуються як двоногі істоти заввишки до 1,5 метрів. У легендах вони мають широкий і плоский ніс, широке обличчя з великим ротом і волохаті кінцівки. У жінок є «довгі груди, що звисають»[2]. Вони спілкуються між собою своєрідною мовою, і можуть як папуги повторювати людські слова..

Наге вважають, що ебу-гого реально існували на момент прибуття португальських торгових суден в XVII столітті, а деякі з них розповідають, що бачили їх зовсім недавно, в XX столітті, але в зараз вони вже не зустрічаються. Ебу-гого були цілеспрямовано знищені жителями Флореса. У легендах говориться, що винищення, яке в основному завершилося близько семи поколінь назад, було зроблено через те, що ебу-гого крали їжу з людських осель і викрадали дітей[3] .

Існують легенди про викрадення ебу-гого людських дітей в надії дізнатися від них, як готувати їжу. Дітям в цих історіях завжди вдається легко перехитрити ебу-гого.

Прототип[ред. | ред. код]

Реалістичність оповідань про ебу-гого дала основу до появи гіпотези, що їх прототипом послужили мавпи[4] .

Однак порівняно недавнє виявлення решток людини флореської, гомініда близько метра заввишки, який жив зовсім недавно — ще 13 тисяч років тому, надихнула дослідників на буквальнішу інтерпретацію історій про ебу-гого. Антрополог Грегорі Форт (Forth), професор антропології з Університету Альберти, Канада, заявив, що міфи про «дикому людині» широко поширені в Південно-Східній Азії, і, дослідивши їх лінгвістичні і ретельно коріння, він вважає, що дані розповіді є свідченням реальності зустрічей людини розумної з людиною флореська і іншими гоминидами.

Посилання[ред. | ред. код]

  • (англ.) National Geographic News article on Homo floresiensis [Архівовано 30 жовтня 2004 у Wayback Machine.]
  • (англ.) Roberts, Richard (28 жовтня 2004). Villagers speak of the small, hairy Ebu Gogo. Daily Telegraph. Архів оригіналу за 12 листопада 2013. Процитовано 20 червня 2020.
  1. Forth, Gregory L. Beneath the volcano: religion, cosmology and spirit classification among the Nage of eastern Indonesia, 1998, ISBN 90-6718-120-X (англ.)
  2. (англ.) Forth, Gregory. Images of the Wildman in Southeast Asia: An Anthropological Perspective, Taylor and Francis:2009
  3. (англ.) Interviews with local inhabitants, featured in the 'Australia' episode of The Incredible Human Journey
  4. (англ.) Nature/Scientific American article: The Littlest Human