Еванджелін (етиленопровід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еванджелін (етиленопровід). Карта розташування: Луїзіана
«Золотий трикутник»
«Золотий трикутник»
Кінцеві точки трубопроводу Еванджелін

Еванджелін (етиленопровід) — трубопровід на півдні США, який пов'язує район з надлишковим виробництвом етилену із споживачами в долині річки Міссісіпі.

На південному сході Техасу біля самого кордону з Луїзіаною («Золотий трикутник» нафтохімічної промисловості з «вершинами» у вигляді міст Бомонт, Орандж та Порт-Артур) діють численні установки парового крекінгу. Для постачання виробленого тут етилену на схід проклали трубопровід Еванджелін, котрий може отримувати ресурс з точок підключення компаній:

- ExxonMobil (володіє піролізною установкою в Бомонті);

- Chevron (установка в Порт-Артурі);

- Koch Pipeline Company (володіє Flint Hills Resources, якій належить ще одна установка в Порт-Артурі).[1]

В Луїзіані Еванджелін виходить до підземного сховища на хабі Choctaw, яке працює з розподільчою мережею компанії Boardwalk Louisiana Midstream, котра й забезпечує підключення різних споживачів. Ця ж компанія в 2014-му викупила Еванджелін у попереднього власника Chevron,[2] після чого провела його підключення до іншого підземного сховища в Сульфур на південному заході Луїзіани.[3]

Еванджелін має довжину 176 миль та річну пропускну здатність до 1,18 млн тонн етилену.[4] В 2018-му були оголошені плани встановлення додаткової насосної станції, що має збільшити можливості етиленопроводу.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BOARDWALK PETROCHEMICAL PIPELINE, LLC LOCAL RATE SHEET (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 14 грудня 2018.
  2. Boardwalk completes acquisition of evangeline ethylene pipeline. Архів оригіналу за 14 грудня 2018.
  3. http://www.bwlamidstream.com/plethylenepipeline.aspx. www.bwlamidstream.com. Архів оригіналу за 11 серпня 2018. Процитовано 30 травня 2018.
  4. LP, Boardwalk Pipeline Partners,. Boardwalk Completes Acquisition Of Evangeline Ethylene Pipeline. www.prnewswire.com (англ.). Архів оригіналу за 14 грудня 2018. Процитовано 30 травня 2018.
  5. Boardwalk says completion of Louisiana growth projects to take an extra year - Petrochemicals | Platts News Article & Story. www.platts.ru. Архів оригіналу за 2 травня 2018. Процитовано 30 травня 2018.