Едмунд Пері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едмунд Пері
Народився 8 квітня 1719(1719-04-08) або квітень 1719
Помер 24 лютого 1806(1806-02-24)[1] (86 років)
Діяльність політик
Титул Viscount Peryd
Посада член Палати громад Ірландіїd і Member of the Privy Council of Irelandd
Партія Irish Patriot Partyd
Батько Stackpole Peryd[1]
Мати Jane Twiggd[1]
У шлюбі з Patty Martind і Elizabeth Veseyd
Діти Diana Jane Peryd[1] і Frances Peryd[1]

Едмунд Секстон Пері, І віконт Пері (8 квітня 1719 — 24 лютого 1806) — відомий ірландський політик, що обіймав посаду спікера Палати громад парламенту Ірландії між 1771 і 1785 роками.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження і ранні роки[ред. | ред. код]

Едмунд Секстон Пері народився в місті Лімерик в одній із політично найвпливовіших родин міста. Він був старшим сином преподобного Стекпола Пері та його дружини Джейн Твіґґ. Його дідом по материнській лінії був Вільям Твігг, архідиякон Лімерика.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Едмунд Секстон Пері, І віконт Пері. Портрет пензля Гілберта Стюарта.
Едмунд Пері. Малюнок XVIII століття.

Едмунд Секстон Пері отримав юридичну освіту і став адвокатом. Він був обраний депутатом Палати громад Ірландії від виборчої округи Віклоу Боро в 1751 році. Після розпуску Палати громад парламенту після смерті короля Великої Британії та Ірландії Георга II Едмунд Секстон Пері був обраний від виборчої округи міста Лімерік і був депутатом з 1761 до 1785 року, був обраний спікером Палати громад в 1771 році. У 1783 році він також балотувався від округи Данганнон, однак вирішив бути депутатом від міста Лімерик. Він вважався одним із найвпливовіших політиків в Ірландії свого часу, очолюючи фракцію, до якої входили його племінник, майбутній граф Лімерик, і його родичі по шлюбу — Хартстонги. Після його відставки він отримав титул віконта Пері з Ньютаун-Пері, що поблизу міста Лімерик у перстві Ірландії, що дало йому право на місце в ірландській Палаті лордів. Оскільки у нього не було спадкоємців чоловічої статі, його титул втратив свою силу після його смерті.

Роль у розвитку Лімерика[ред. | ред. код]

Едмунд Секстон Пері також відомий своїм внеском в історії архітектури Лімерика. У 1765 році він доручив інженеру Девісу Дукарту розробити міський план забудови землі, якою володів Едмунд Секстон Пері на південній околиці тодішнього міста Лімерик, що призвело до будівництва частини міста в георгієвському стилі, пізніше відомої як Ньютаун-Пері. На його честь була названа площа в місті.

Родина[ред. | ред. код]

Едмунд Секстон Пері одружився з Патрісією Петті Мартін з Дубліна в 1756 році, яка померла через рік, а вдруге він одружився з Елізабет Весі — донькою Джона Весі, І барона Нептон та його дружини Елізабет Браунлоу. У нього з Елізабет було дві дочки:

  • Високоповажна Діана Пері, що вийшла заміж за свого двоюрідного брата Томаса Нокса, І графа Ренферлі.
  • Високоповажна Френсіс Пері, що вийшла заміж за Нікольсона Калверта, депутата від Хартфордширу.

Молодший брат Едмунда Секстона Пері — Вільям Пері був провідною фігурою Церкви Ірландії, він став єпископом Кіллали, а згодом єпископом Лімерика. Він також отримав титул барона Ґлентворта. Син Вільяма — Едмунд отримав титул графа Лімерик в 1803 році завдяки його підтримки Акту унії. Молодшою сестрою Едмунда Секстона Пері була Люсі Хартстондж, засновниця лікарні Святого Іоанна.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • John Lodge, Mervyn Archdall (1789). The Peerage of Ireland. Retrieved 25 January 2009.
  • Gerry Joyce (1995). Limerick City Street Names. Limerick Corporation. p. 45. ISBN 0-905700-07-4.
  • «No. 12716». The London Gazette. 10 January 1786. p. 13.
  • John Debrett (1829). Debrett's Peerage of England, Scotland, and Ireland. p. 779.
  • An Introduction to the Architectural Heritage of Limerick City. National Inventory of Architectural Heritage — Department of Environment, Heritage and Local Government. 2008. ISBN 978-0-7557-7441-8.