Една Андервуд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Една Андервуд
Народилася 1873[1][2][…]
Померла 1961[1][2][…]
Країна  США
Національність афроамериканці[4]
Діяльність мовознавиця, перекладачка, поетка, письменниця
Alma mater Університет Мічигану
Мова творів англійська

CMNS: Една Андервуд у Вікісховищі

Е́дна Во́рслі А́ндервуд — (англ. Edna Worthley Underwood; 18731961) — американська англомовна письменниця, літературознавиця. Авторка романів, п'єс, збірок, поезій і нарисів. Перекладала з романських, слов'янських і східних мов.[5]

Една Ворcлі народилася в штаті Мен у січні 1873 року, і в дитинстві не отримала належної освіти, відвідуючи школу лише час від часу, коли її сім'я переїхала до Канзасу в 1884 році. Вона взялася за програму інтенсивного самонавчання, вивчивши латину та кілька основних європейських мов. Вона почала навчатися в Університеті Гарфілда у Вічіті, штат Канзас, але згодом перевелася до Мічиганського університету в Енн-Арборі, де отримала ступінь бакалавра в 1892 році.

Упорядниця і перекладачка книжки «Слов'янська антологія — з сербської, польської, чеської, хорватської» (Портленд, 1931), де вміщено й переклади трьох творів Тараса Шевченка — вступ до поеми «Княжна», 12 рядків «Заповіту» (під назвою «Україна»), «Минули літа молодії» — та біографічну довідку про поета інформаційного характеру.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Hart M. S. Проєкт ГутенбергProject Gutenberg Literary Archive Foundation, 1971.
  2. а б в Swartz A. Open Library — 2007.
  3. SNAC — 2010.
  4. Smith J. C. Notable Black American Women — Т. 3.
  5. Ward Craine, Carol (1965). Mrs. Underwood: Linguist, Littérateuse. Fort Hays: Kansas State College. с. Forewood.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Шевченківський словник : у 2 т. / Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка Академії Наук УРСР. — Київ : Головна редакція УРЕ, 1978.