Екомарафон «Шелл»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Екомарафон «Шелл»
Екомарафон «Шелл»
Екомарафон «Шелл»
Країна-організатор: США
Проводиться з: 1939
Рекорд траси: 3100 км
Сайт: https://www.shell.com/make-the-future/shell-ecomarathon/americas/for-americas-participants.html

Екомарафон «Шелл» (англ. Shell Eco-marathon) — це всесвітній конкурс з енергоефективності, який фінансується «Шелл». Учасники будують автомобільні транспортні засоби для досягнення максимально високої економічності палива. У рамках екомарафону «Шелл» є два класи автомобілів: «Прототайп» та «УрбанКонцепт».

Екомарафон «Шелл» розділений на три категорії відповідно до використовуваних засобів: електричний акумулятор, водневий паливний елемент та двигун внутрішнього згоряння (бензин, етанол або дизель). Призи присуджуються окремо для кожного класу транспортних засобів та енергетичних категорій. Вершиною змагань є чемпіонат світу з водіння екомарафону «Шелл», де найефективніші машини «УрбанКонцепт» змагаються в перегонах з обмеженою кількістю енергії. Змагання з екомарафону «Шелл» проводяться у всьому світі, станом на 2018 рік відбулося дев'ять таких подій. Сезон змагань 2018 року включав заходи, що проводилися в Сінгапурі, Каліфорнії, Парижі, Лондоні, Стамбулі, Йоганнесбурзі, Ріо-де-Жанейро, Індії та Китаї. Учасники — студенти з різних академічних професій, а також університетські команди, такі як минулі фіналісти від університету Британської Колумбії[1], Дюкського університету[2], університету Торонто[3] та Каліфорнійського університету[4], що в Лос-Анджелесі. У 2018 році понад 5000 студентів із понад 700 університетів у 52 країнах взяли участь в екомарафоні «Шелл».

Історія[ред. | ред. код]

У 1939 році група вчених компанії «Шелл», яка базувалась у дослідницькій лабораторії у Вуд-Рівері по-дружньому посперечалася: хто зможе проїхати на власному автомобілі найдалі на одному галоні палива. Переможець зекономив палива на 49,73 милі. Повторення виклику дало різкі покращення результатів, а світовий рекорд був встановлений французькою командою у 2003 році під назвою «Мікрожоуль»[nl] з продуктивністю 10 705 миль на галон. Європейський рекорд екомарафону[4] щодо вступу двигуна внутрішнього згоряння був встановлений у 2004 році командою з Франції — 3410 км на літр палива. Прототип транспортних засобів, що використовують паливні елементи, здатні підвищити енергоефективність. Поточний рекорд — 12 665 миль на галон, встановлений у 2005 році «ПЕК-Кар II»[en]. Світовий рекорд в ефективності використання дизельного палива був досягнутий командою з університету Політехніки у Валенсії у 2010 році — 1396,8 кілометра на літр. На відміну від цього, найбільш ефективні дизельні легкові автомобілі досягають 60 миль на галон, а деякі потужні спортивні автомобілі досягають лише 8 миль на галон. Прототип транспортних засобів, що використовують паливні елементи, мають більшу енергоефективність. У 2005 водневий автомобіль, побудований швейцарською командою «ETH Цюріх», досяг запланованих 3836 км на еквівалент одного літра палива, що рівноцінно відстані між Парижем та Москвою. У 2013 році світовий рекорд ефективності етанолу встановила «Мультидисциплінарна тулузька інженерія [Архівовано 23 березня 2021 у Wayback Machine.]» — 3100 км на літр етанолу, що рівнозначно відстані між Тулузою та Стамбулом.

Події[ред. | ред. код]

Як було зазначено вище, екомарафон має різні класи конкуренції, залежно від використовуваного джерела енергії: паливні елементи, сонячні елементи, бензин, дизельне паливо та зріджений газ. Проте, під час змагань всі автомобілі мають досягати середньої швидкості щонайменше 15 км/год на загальній відстані в 16 км. Конкурс, як правило, являє собою автогонку перекритими міськими вулицями. Паливо строго вимірюється для кожного учасника на початку та наприкінці конкурсу. Різниця використовується для розрахунку середнього споживання пального в транспортному засобі. Транспортні засоби, що працюють на сонячних батареях, не можуть здобути головний приз за економію палива.

У 2017 році понад 100 студентських команд із багатьох країн брали участь у марафоні «Шелл екомарафон Америки» з натовпом понад 20000 чоловік під час змагань у центрі «Кобо[en]» в Детройті[5].

Транспортні засоби[ред. | ред. код]

Найефективніші машини призначені для високої результативності. Деякі транспортні засоби використовують різноманітне технічне забезпечення, завдяки якому вони на короткий час розганяються з 10 до 20 миль/год (від 16 до 32 км/год), а потім вимикають двигун і рухаються, поки швидкість не знизиться до 16 км/год. Цей процес повторюється, у результаті чого середня швидкість руху становить 15 миль/год.

Транспортні засоби є вузькоспеціалізованими та оптимізованими, тому не призначені для повсякденного використання. Такі конструкції представляють те, чого можна досягти з допомогою сучасних технологій, і дають змогу зазирнути в майбутнє дизайну автомобілів, заснованого на мінімальному екологічному впливі у світі зі зменшеними запасами нафти. Роботу учасників можна використати, щоби продемонструвати, як виробники можуть змінювати на покращувати свою продукцію.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Competition - UBC Supermileage. www.supermileage.ca. Архів оригіналу за 14 травня 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  2. Duke Electric Vehicles Team Hits Hollywood. Duke Pratt School of Engineering (англ.). 14 грудня 2015. Архів оригіналу за 19 січня 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  3. U of T Engineering supermileage team wins Shell Eco-marathon in Detroit. University of Toronto News (англ.). Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  4. а б Shell Eco-marathon. www.makethefuture.shell (англ.). Архів оригіналу за 21 березня 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  5. Company, Shell Oil. Make The Future Detroit, Featuring Shell Eco-Marathon Americas To Shed Light On Bright Energy Ideas And Innovations That Address The World's Energy Challenge. www.prnewswire.com (англ.). Архів оригіналу за 28 лютого 2020. Процитовано 24 березня 2021.