Еліс Мері Робертсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еліс Мері Робертсон
англ. Alice Mary Robertson
Еліс Мері Робертсон
Еліс Мері Робертсон
Нині на посаді
Народився 2 січня 1854(1854-01-02)[1][2]
Таллагассі, Ваґонер, Оклахома, США
Помер 1 липня 1931(1931-07-01)[1][2] (77 років)
Мескоґі, Оклахома, США
Відомий як політична діячка, соціальна працівниця
Країна США
Alma mater Elmira Colleged
Політична партія Республіканська партія США

Еліс Мері Робертсон (2 січня 1854  — 1 липня 1931) — американський педагог, соціальний працівник, державний службовець і політик, яка стала другою жінкою, яка була представлена в Конгресі США, і першою зі штату Оклахома. Робертсон була першою жінкою, яка перемогла чинного конгресмена. Вона була відома своєю сильною особистістю, прихильністю до питань корінних американців та антифеміністською позицією.

До обрання Мері Фоллін у 2006 році, Робертсон була єдиною жінкою, обраною з Оклахоми до Конгресу.

Освіта, викладання та ранні роки державної служби[ред. | ред. код]

Робертсон народилась в місії Таллахассі в Крік-Нації, Індіанська територія, у місіонерів Енн Елізи (уроджена Вустер) та Вільяма Шенка Робертсона. Її дідусем по матері був Самуель Ворстер, який був довгий час місіонером Черокі. Згідно з переписом США 1860 року [3] її сім'я проживала в Крик-Нації, Індіанських землях, Арканзасі . Її батьки переклали багато творів на крикську мову, включаючи Біблію. У ранньому житті Мері Еліс Робертсон була самоучкою під наглядом батьків. Вона відвідувала коледж Ельміри, в Ельмірі, Нью-Йорк.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Робертсон почала працювати канцеляристкою у Бюро індіанських справ (BIA) у Вашингтоні (1873 — 1879). Вона повернулася в індіанський край і деякий час викладала в школі в Таллахассі. Пізніше вона викладала в Індіанській індустріальній школі Карлайл у місті Карлайл, штат Пенсильванія, в 1880 — 1882 роках. Школа була зразком для індіанських шкіл-інтернатів по всій країні.

Робертсон повернулась до індіанської території та створила місію Нуяка . Місією керували пресвітеріани, які звітували перед Крикською радою. Вона викладала в Окмульге, штат Оклахома, де Робертсон керувала пресвітеріанською школою-інтернатом для корінних американських дівчат. Який врешті-решт перетворився на коледж Генрі Кендалла, а потім університет Тулси .

Робертсон була призначена BIA першою урядовою керівницею індіанських шкіл Крік, і вона служила в 1900 — 1905 роках. Далі вона була призначена президентом Теодором Рузвельтам поштмейстром США в Маскогі, штат Оклахома, де служила в 1905 — 1913 роках. Вона була першою в країні жінкою поштмеймтром поштового відділення класу A. [4] Під час Першої світової війни вона надала їдальню місцевим військам, що було початком Глави Маскогі Американського Червоного Хреста.

Політичне життя[ред. | ред. код]

Колишня резиденція Робертсон в мікрорайоні Дюпон-Коло, штат Вашингтон

Робертсон стала більше займатися політикою. Вона була обрана 2-м округом Оклахоми як республіканський представник 67-го конгресу, перемігши діючого Вільяма Гастінгса. Вона була першою жінкою, яка перемогла чинного представника на парламентських виборах. Вона обіймала посаду 4 березня 1921 р. — 3 березня 1923 р., але в 1922 році невдало балотувалася на переобрання і зазнала поразки від Гастінгса.

Робертсон була другою жінкою, яка обіймала місце в Конгресі, після представниці Жанетти Ранкін з штату Монтана, яка була конгресменом в 1917 — 1919 роках. До закінчення її терміну Ребекка Фелтон була призначена на один день до Сенату, а представники Вінніфред Гек з Іллінойсу та Мае Нолан з Каліфорнії виграли позачергові вибори; вони були третьою, четвертою та п'ятою жінками, які були представлені в Конгресі. Під час свого терміну Робертсон стала першою жінкою, яка головувала в Палаті представників 20 липня 1921 року.

Робертсон була першою жінкою, обраною до Конгресу після прийняття 19-ї поправки до Конституції, яка гарантувала жінкам право голосу. Вона виступала проти феміністичних груп, таких як Ліга жінок-виборців та Національна жіноча партія. Робертсон проголосувала проти законопроєктів, що фінансували материнство та догляд за дітьми, мотивуючи це тим, що вони були необґрунтованим втручанням уряду в особисті права. Це принесло їй підтримку Дочок американської революції, учасницею якої вона була. Вона також проголосувала проти законопроєкту "Дайєр проти боротьби з самосудом"

Останні роки[ред. | ред. код]

У травні 1923 року Робертсон була призначена президентом Уорреном Г. Хардінгом працівником добробуту в лікарні ветеранів № 90 в Маскогі. Вона вийшла на пенсію для ведення молочної ферми.

Робертсон загинула у Маскогі та була похована на кладовищі Грінхілл.

Спадщина та відзнаки[ред. | ред. код]

  • Вона заповіла свою особисту бібліотеку та сімейні документи університету Тулси, де вони стали частиною колекції бібліотеки Макфарліна. Серед документів бібліотеки є й переклади Кріка, які були зроблені її батьками та її дідом Семюелем Остіном Вустером.
  • Робертсон Голл, гуртожиток в Університеті науки і мистецтв Оклахоми в Чикаші був названий на її честь. [5]
  • У місті Маскогі середня школа Еліс Робертсон — центр 7-го та 8-го класів міста.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Encyclopædia Britannica
  2. а б SNAC — 2010.
  3. 1860 United States Federal Census--- Name: Mary A Robertson Age in 1860: 7 Birth Year: abt 1853 Birthplace: Creek Nation Home in 1860: Creek Nation, Indian Lands, Arkansas Gender: Female Post Office: Creek Agency
  4. Archived copy. Архів оригіналу за 19 листопада 2012. Процитовано 11 лютого 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Archived copy. Архів оригіналу за 26 лютого 2005. Процитовано 1 березня 2005.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]