Енн Дворак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Енн Дворак
Народилася 2 серпня 1911(1911-08-02)[3] або 2 серпня 1912(1912-08-02)[4][5]
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Померла 10 грудня 1979(1979-12-10)[3]
Гонолулу, США
  • рак шлунка
  • Громадянство  США
    Діяльність акторка, сценаристка, акторка театру, кіноакторка, учителька танців
    Заклад Warner Brothers
    Роки діяльності з 1916
    У шлюбі з Leslie Fentond
    IMDb nm0245304
    Нагороди та премії

    зірка на голлівудській Алеї слави[d]


    CMNS: Енн Дворак у Вікісховищі

    Енн Дворак (англ. Ann Dvorak; 2 серпня 1912 — 10 грудня 1979) — американська кіноактриса.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Анна Маккім народилася 2 серпня 1912 року в Нью-Йорку в сім'ї актриси німого кіно Анни Лер та її чоловіка Сема Маккіма, актора та кінорежисера. Коли дівчинці було чотири роки, її батьки розлучилися, і мати з дочкою переїхали до Голлівуду. У тому ж юному віці Анна дебютувала на кіноекрані у драмі «Рамона» (1916), потім у 1917 та 1920 роках з'явилася ще у двох німих фільмах під псевдонімом Baby Anna Lehr.

    Голлівуд[ред. | ред. код]

    Закінчивши в Лос-Анджелесі школу для дівчаток, Анна в 1929 році розпочала працювати на кіностудії MGM, спочатку як хористка, а потім асистента відомого хореографа і постановника танцювальних номерів Семмі Лі. 1932 року її помітив кінопродюсер Говард Г'юз і запропонував взяти участь у своєму новому проєкті — гангстерському фільмі «Обличчя зі шрамом», де актриса знялася разом з майбутнім знаменитим актором Полом Муні. Після знімання вона взяла гучний псевдонім — Енн Дворак — і підписала контракт з Caddo Company, кінокомпанією Г'юза. Іншим важливим фільмом актриси 1932 року стала комедія «Небесні дияволи», після якої кінокомпанія Warner Bros. кілька разів брала актрису у Г'юза «напрокат».

    Кар'єра Енн швидкими темпами розвивалася. 1932 року вона знімалася в парі з такими знаменитостями як Джеймс Кегні та Дуглас Фербенкс, поряд з Джоан Блондель та Бетт Дейвіс була залучена у драмі «Троє в парі». Незабаром керівництво Warner Bros. перекупило актрису у Г'юза. Але в тому ж 1932 актриса зробила вчинок, через якого її кар'єрі не судилося досягти вершин. На зніманні картини «Дивне кохання» вона закохалася у свого партнера фільму, актора Леслі Фентона. Роман акторів був настільки бурхливим, що вони покинули проєкт, втекли до Європи і провели там все літо, одружившись 18 серпня 1932 року. Керівництво кінокомпанії негативно поставилося до поведінки Енн і покарало її, до закінчення договору даючи актрисі лише невиразні ролі. У відповідь Енн кілька разів подавала Warner Bros. у суд. Скандал із могутньою кінокомпанією зіпсував репутацію актриси. 1936 року вона пішла з Warner Bros. і кілька років працювала як позаштатна актриса на різних студіях.

    Завершення кар'єри[ред. | ред. код]

    1941 року актриса зробила перерву і поїхала до Великобританії, щоб проводити більше часу з чоловіком, який на той час служив офіцером британського Королівського флоту. Протягом років, поки йшла Друга світова війна, вона з'явилася в трьох британських картинах, проте основна її енергія була спрямована на громадську діяльність — Енн працювала добровольцем в організації «Землеробська армія», яка, щоб замінити чоловіків, що пішли на фронт, набирала жінок для робіт на сільськогосподарських фермах, також вона працювала шофером на «швидкій допомозі», репортером у газеті та журналістом на ВВС. Після закінчення війни Енн повернулася до Голлівуду і до кінця 40-х років продовжувала зі змінним успіхом зніматися. 1945 року вона розлучилася з чоловіком і через два роки вийшла заміж вдруге — за танцюриста Ігоря Дега, вихідця з Росії (його справжнє ім'я було Ігор Навроцький). Вони прожили разом недовго — 1951 року з ініціативи актриси їхній шлюб було розірвано.

    Останніми роками[ред. | ред. код]

    Того ж року актриса пішла з кіно і втретє вийшла заміж — за архітектора та телепродюсера Ніколаса Вейда. У перервах між подорожами в усьому світі подружжя жило на своїх віллах у Гонолулу та Малібу. 1977 року Ніколас помер. Енн пережила його на два роки і померла 10 грудня 1979 року у своїй резиденції у Гонолулу. Згідно із заповітом актриси, її порох був розвіяний над морем біля пляжу Waikiki Beach. Попри те, що через різні обставини кар'єра актриси склалася не надто успішно, Енн Дворак була удостоєна зірки на Голлівудській Алеї Слави.

    Примітки[ред. | ред. код]