Еос оплакує Мемнона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Еос оплакує Мемнона»
або «П'єта Мемнона»
англ. Memnon pieta
Творець: Дуріс
Час створення: 490 — 480 рр. до н. е.
Розміри: Діаметр кілікса 26.9 см.
Висота: 12 см
Ширина: 36 см
Матеріал: кераміка
Техніка: червонофігурний вазопис
Жанр: міфологічний живопис
Зберігається: Париж, Франція
Музей: Лувр

Еос оплакує Мемнона — епізод з давньогрецького міфа, який відтворив вазописець Дуріс на кіліксі, котрий зберігає музей Лувр, Париж.

Дещиця відомостей про Дуріса[ред. | ред. код]

Підпис Дуріса, кілікс із зібрання Лувра

За попередніми підрахунками, вазописцю Дурісу належить близько двухсот п'ятдесяти (250) ваз, що віднайдені археологами на початок 21 століття, вичіщені, зклеєні з уламків і відреставровані. Для майстра першої третини 5 століття до н. е. — це досить багато. Зазвичай він залишав власний підпис на вазах в ранній період творчості. Коли ж досяг зрілості і слави як художник, припинив підписувати власні твори. Тобто, лише п'ятдесят ваз мають підпис Дуріса, інші — приписують художнику за стилістичними ознаками.

Опис твору[ред. | ред. код]

До ранніх творів майстра відносять і кілікс зі сценою оплакування Мемнона. За сюжетом міфа, Мемнон загинув під стінами Трої. Богиня зорі Еос знайшла тіло загиблого сина, аби оплакати і віднести в Етіопію, аби поховати та батьківщини.

В композиції нічого зайвого, ніяких побутових подробиць чи вказівок на оточення. Лише крилата богиня піднімає з землі мертве тіло сина. Дуріс ще далекий від відтворення психологічного стану персонажів, тому таке спокійне обличчя в Еос. Проте весь жах смерті передають неслухняне тіло мерця, незграбні руки і заплющені очі, тепер вже у вічному сні.

Для греків, що тримали кілікс в руці, красномовними були і написи на донці. Один з написів, праворуч від фігур, відверто незрозумілий для сучасних дослідників і ніяк не перекладється, щось на кшталт «енемекхеріне». Вважають, що це — скрик жаху матері, яка знайшла тіло убитого сина. Аби не було сумнівів, кого саме підняла крилата богиня, біля голови убитого героя стоїть його ім'я. І поряд напис, який перекладають як «Каліад зробив». Це вказівка на гончара, що виліпив цей келих. Біля голови богині написи — «Еос» та «Дуріс розписав».

Поки що це єдиний подібний сюжет в давньогрецькому мистецтві, що дивує довершеним, практично каліграфічним відтворенням.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Diana Buitron-Oliver: Douris. A master-painter of Athenian red-figure vases. Mainz 1995. (Forschungen zur antiken Keramik Reihe II: Kerameus. Band 9) ISBN 3-8053-1357-8
  • Diana Buitron-Oliver: Duris. In: Künstlerlexikon der Antike. Band 1. München, Leipzig 2001, S. 194–199.