Епобіокрин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Епобіокри́н (Epobiocrinum) — лікувальний розчин для ін'єкцій, який має протианемічну дію. За своєю дією здатен нормалізувати рівень гемоглобіну та гематокриту, усуває симптоми, пов'язані з анемією. Випускається українською фармацевтичною компанією «БІОФАРМА».

Діюча речовина[ред. | ред. код]

До складу входить рекомбінантний еритропоетин людини (епоетин альфа). Еритропоетин є гормоном білкової природи, який виділяється нирками та купферовськими клітинами печінки. Має еритропоетичну дію, є чинником, що стимулює мітоз та процес формування еритроцитів.

Показання та застосування[ред. | ред. код]

Препарат призначають для лікування анемії ниркового походження та пацієнтам з хронічною нирковою нестачею, які ще не проходили гемодіаліз. Під час вагітності епобіокрин застосовують задля оптимізування лікування анемії у передчасно народжених дітей. Препарат вводять внутрішньовенно або підшкірно. При внутрішньовенному введенні період напіввиведення становить близько 4 годин. При підшкірному введенні період напіввиведення становить близько 24 годин.

Протипоказання[ред. | ред. код]

Препарат не можна використовувати при неконтрольованій гіпертензії, при периферійно-артеріальних та церебрально-судинних захворювань. Не можна поєднувати з препаратами, що уповільнюють еритропоез, бо тоді буде блокування дії епобіокрину.

Посилання[ред. | ред. код]

http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/2344

http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Nkhpm_2014_4_3_30.pdf

https://compendium.com.ua/dec/260217/ [Архівовано 30 березня 2019 у Wayback Machine.]