Ерцгерцогиня Маргарита, регентша Нідерландів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ерцгерцогиня Маргарита, регентша Нідерландів»

Автор Конрат Майт
Час створення 1528
Розміри діаметр 9,2 см
Матеріал глина
Місцезнаходження Музей історії мистецтв (Відень)

«Ерцгерцоги́ня Маргари́та, ре́гентша Нідерла́ндів» (нім. Margarethe von Österreich, Statthalterin der Niederlande) — глиняний медальйон німецького скульптора Конрата Майта (1475/80–1550/51). Створений у 1528 році у Мехелені або Бру. Зберігається у Кунсткамері у Музеї історії мистецтв у Відні (інв. №КК 3150).

Маргарита Австрійська (1480–1530), донька імператора Максиміліана I та Марії Бургундської, була майстерною у політиці у свою бутність регентшею Нідерландів, і при її дворі у Мехелені високо цінилися мистецтва. Її протегуванням користувалися не тільки живописці та скульптори, але також і музиканти, письменники та майстри гобеленів. Вона була першою, хто втілив пристрасть Габсбургів до колекціонування.

Цей медальйон був виконаний її придворним скульптором Конратом Майтом та зображує Маргариту в овдовілому одязі. Напис відноситься до її положення як доньки Максиміліана I та тітки імператора Карла V. Оригіналом для глиняного медальйону, безсумнівно, послужила різьблена дерев'яна модель, що не збереглася, з якої можна було знімати відтиски, аби поширювати портрет регентші.

Література[ред. | ред. код]

  • Конрад Шлегель. Музей истории искусств. Вена. Кунсткамера, Вена. — London : C.H.Beck/Scala Publishers Ltd, 2013. — 128 с. — (Музеи мира) — ISBN 978-3-406-64752-9. (рос.)