Естонія в Європейському Союзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Естонія в Європейському Союзі
Європейський Союз
Європейський Союз
Естонія
Естонія

Естонія подала офіційну заявку на членство в 1995 році і стала членом Європейського Союзу в 2004 році. Шенгенська візова зона була застосована до Естонії в 2007 році, а грошова реформа 2011 року ввела євро замість естонських крон. У другій половині 2017 року Естонія головувала в Раді Європейського Союзу.

Законодавство Європейського Союзу має перевагу над Естонським. Завдяки належності до Європейського Союзу всі громадяни Естонії автоматично також є громадянами Європи .

Від Естонії обрано 7 депутатів Європарламенту.

Вступ Естонії до Європейського Союзу[ред. | ред. код]

Будинок Стенбока у кольорах прапора Європейського Союзу

Естонія, Латвія та Литва підписали угоди про асоціацію з Європейським Союзом у червні 1995 року. Естонія подала свою офіційну заявку на вступ до Європейського Союзу 28 листопада 1995 року, і її підписав прем'єр-міністр Естонії Тійт Вяхі. Рада Європейського Союзу вирішила відкрити переговори про вступ у грудні 1997 року і завершила їх у грудні 2002 року. У квітні 2003 року президент Арнольд Рюйтель і міністр закордонних справ Крістіна Оюланд підписали Договір про приєднання.[1]

14 вересня 2003 року відбувся референдум про вступ до Європейського Союзу, 2/3 учасників висловилися за вступ до Європейського Союзу. 1 травня 2004 року Естонія разом з дев'ятьма іншими країнами стала членом Європейського Союзу.

Головування Естонії в Раді Європейського Союзу[ред. | ред. код]

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас виступає на прес-конференції, пов'язаної з президентством

Відповідно до узгодженого графіка, роботою Ради Європейського Союзу керують усі країни-члени Європейського Союзу протягом шести місяців. Перше головування Естонії в Раді Європейського Союзу відбулося у другій половині 2017 року.

Естонія в Європарламенті[ред. | ред. код]

Пам'ятник російським рублям у муніципалітеті Мяр'ямаа в контексті вступу Естонії до єврозони
Фото: Ave Maria Mõistlik, травень 2007

Вибори до Європарламенту в Естонії[ред. | ред. код]

Депутати парламенту обрані від Естонії[ред. | ред. код]

До вступу Естонії в Європейському парламенті з 1 травня 2003 року по 30 квітня 2004 року було 6 спостерігачів: Ейкі Берг, Тоомас Гендрік Ільвес, Март Лаар, Сірі Овіір, Янно Рейлян та Тоомас Саві.

У 2004 році три члени Європейського парламенту від соціал-демократів (Тоомас Гендрік Ільвес, Маріанна Мікко та Іварі Падар) і один член від Центристської партії (Сіірі Овіір), IRL (Тунне Келам) і Партії реформ (Тоомас Саві) були обрані від Естонії.

На виборах 2009 року Центристська партія отримала два місця ( Віля Савісаар (як альтернативний член Едгара Савісаара) і Сірі Овіір; перший пізніше перейшов до Партії реформ, а другий продовжував працювати як партія) і Партія реформ ( Крістіна Оюланд; пізніше партія), IRL (Тунне Келам) і SDE (Іварі Падар) і індивідуальний кандидат Індрек Таранд.

На виборах 2014 року Партія реформ (Андрус Ансіп і Кая Каллас) отримала два місця, Центристська партія (Яна Тум), IRL (Тунне Келам) і SDE (Марджу Лауристін), а індивідуальний кандидат Індрек Таранд отримав одне місце. Термін повноважень Ансіпа закінчився 1 листопада 2014 року (замінив Урмас Пает), а термін повноважень Каї Каллас закінчився 5 вересня 2018 року (замінив Ігор Гразін). Термін повноважень Марью Лаурістін закінчився 6 листопада 2017 року, і Іварі Падар став членом Європейського парламенту, замінивши її 4 квітня 2019 року, коли Ханнес Гансо став депутатом Європейського парламенту.

На виборах 2019 року Естонія отримала два місця в Європарламенті від SDE (Марина Кальюранд, Свен Міксер) і Партії реформ (Андрус Ансіп, Урмас Пает), а також одне місце від Центристської партії (Яна Тоом) і EKRE (Яак Медісон). Після виходу Сполученого Королівства з Європейського Союзу партія Батьківщини (Ріхо Террас) отримала додаткове місце 1 лютого 2020 року.

Комісари Європейської Комісії[ред. | ред. код]

Європейська комісія має 28 членів, по одному від кожної країни-члена. Комісарами, обраними від Естонії, були Сіім Каллас (2004–2014), Андрус Ансип (2014–2019) та Кадрі Сімсон (2019–...).

Частка Естонії в бюджеті Європейського Союзу[ред. | ред. код]

У період 2014–2020 років Естонія сплатить до бюджету ЄС близько 1,4 млрд євро і отримає там близько 5,9 млрд євро.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Rüütel ja Ojuland allkirjastasid ühinemisleppe" Delfi, 16. aprill 2003
  2. Eesti Euroopa Liidus Välisministeerium (vaadatud 21. märtsil 2020)

Посилання[ред. | ред. код]

У ЗМІ