Етнічні спільноти в Республіці Молдова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Етнічні спільноти в Республіці Молдова
Країна  Молдова







Етнічна структура (Перепис 2014):[1]

   корінні жителі оголошені «молдаванами» (75.1%)
   корінні жителі оголошені «румунами» (7.0%)
   українці (6.60%)
   гагаузи (4.60%)
   росіяни (4.1%)
   болгари (1.9%)
   інші (0.8%)

З етнічної точки зору Республіка Молдова є багатонаціональною державою. За переписом 2004 року, основною етнічною спільнотою є молдавани (69,62 % населення).

Інші етнічні спільноти є меншинами і складають 17,9 % від загальної чисельності населення (за даними того ж перепису 2014 року).

Регіонами з найбільшим етнічним різноманіттям у республіці є північ (українці, росіяни, цигани), південний схід (гагаузи та болгари) та схід країни (росіяни, українці та ін.).

Молдавани проти румунів[ред. | ред. код]

Назва «молдавани» має різні значення залежно від:

Конфлікти[ред. | ред. код]

З розпадом Радянського Союзу міжнаціональний клімат у країні погіршився. Населення було інструменталізовано політичними силами, які лякали громадян або примарою румунського фашизму, або загрозою російської військової інтервенції. Ця втручання російських сил підтримувала ситуацію перманентної політичної та міжетнічної кризи, кульмінацією якої стала Придністровська війна. Молдова опинилася в стані територіальної дезінтеграції, міжетнічного поділу, що вплинуло на громадянську єдність. Нині міжетнічна напруга зменшилася, але протистояння продовжує бути присутнім у суспільстві та культурній сфері, незважаючи на те, що всі громадяни можуть рівноправно брати участь у життєвих процесах країни.

Посилання[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Результати перепису 2014 року
  2. За винятком трьох країн Балтії.
  3. В академічній сфері, повністю в Румунії і в більшості в Республіці Молдова і країнах пострадянського простору, друге значення вважається таким, що відповідає науковим даним (історичним, географічним і лінгвістичним); меншість в Республіці Молдова і країнах пострадянського простору, але більшість в колишніх радянських країнах (за винятком країн Балтії) підтримують третє значення (див. джерела статті "Суперечка про ідентичність в Республіці Молдова").