Ефект Купертіно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ефект Купертіно — помилкове спрацьовування автоматичної заміни слів. Ефект виникає, коли програма перевірки орфографії помилково замінює правильно написані слова, яких немає в її словнику.

Походження[ред. | ред. код]

Старі програми перевірки правопису містили англійське слово cooperation лише у формі з дефісом: co-operation[1]. Зустрівши в тексті варант без дефіса, вони автоматично замінювали його на найближче, на їхню думку, «правильне» слово — Cupertino. Купертіно — місто в Каліфорнії, у якому розташована штаб-квартира компанії Apple Inc., тому слово Купертіно часто використовують як метонім: ним називають компанію Apple.

Слово «Купертіно» входить у словники Microsoft Word щонайменше з 1989 року[2]. Хибні автозаміни, які вона іноді робила в текстах, що не перевірялися, призводили до утворення таких фраз, як-от «South Asian Association for Regional Cupertino» («Південноазійська асоціація регіонального Купертіно»), «presentation on African-German Cupertino» («презентація афро-німецького Купертіно»)[3] тощо.

Інші приклади[ред. | ред. код]

Бенджамін Зіммер (Benjamin Zimmer) з Пенсільванського університету зібрав багато прикладів подібних помилок, зокрема:

  • definitely (укр. «точно»): definately (неправильне написання) → defiantly (укр. «зухвало»)
  • Газета «Нью-Йорк таймс»: DeMeco Ryans (тренер з американського футболу) → Demerol (медичний препарат)
  • Газета Denver Post: Voldemort (персонаж) → Voltmeter (укр. «вольтметр»)
  • Агентство новин «Рейтер»: Muttahida Qaumi Movement (укр. Рух Муттахіда Каумі[en]) → Muttonhead Quail Movement (укр. «Рух баранячих перепелів»)[3].

Неправильно написане слово не завжди є помилкою користувача. Наприклад, у програмі WordPerfect 9 із налаштуваннями за замовчуванням будь-яке нерозпізнане слово, для якого в словнику програми знаходився схожий варіант, замінювалося ним автоматично. У поточних версіях Microsoft Word за замовчуванням увімкнене «автоматичне виправлення» неправильно написаних слів під час набирання тексту. Смартфони з екранними клавіатурами теж автоматично замінюють можливі помилки словами зі словника[4]; користувач має змогу вимкнути цю функцію.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Текстоніми — слова з однаковим розташуванням букв на цифровій клавіатурі телефона, через що їх плутають під час введення тексту, наприклад, SMS.
  • Сканторпська проблема — помилкове спрацьовування фільтрів спаму або блокування.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zimmer, Ben (1 листопада 2007). When Spellcheckers Attack: Perils of the Cupertino Effect. OUPblog (англ.). Процитовано 30 січня 2023.
  2. Language Log: The Cupertino effect. itre.cis.upenn.edu. Процитовано 30 січня 2023.
  3. а б The word: Cupertino effect. New Scientist (амер.). Процитовано 30 січня 2023.
  4. Language Log » Cell phone cupertinos. Процитовано 30 січня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]