Жайворонок двоплямистий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жайворонок двоплямистий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Жайворонкові (Alaudidae)
Рід: Степовий жайворонок (Melanocorypha)
Вид: Жайворонок двоплямистий
Melanocorypha bimaculata
(Ménétrés, 1832)
Ареал виду     Гніздування     Осіле проживання     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Осіле проживання     Зимування
Синоніми
Alauda bimaculata Ménétriés, 1832
Посилання
Вікісховище: Melanocorypha bimaculata
Віківиди: Melanocorypha bimaculata
ITIS: 561037
МСОП: 22717288
NCBI: 589658

Жа́йворонок двоплямистий[2] (Melanocorypha bimaculata) — вид горобцеподібних птахів родини жайворонкових (Alaudidae)[3]. Мешкає в Західній і Центральній Азії.

Опис[ред. | ред. код]

Двоплямистий жайворонок
Двоплямистий жайворонок і малий жайворонок

Довжина птаха становить 16—18 см, розмах крил 33—41 см, вага 47—62 мм. Верхня частина тіла переважно сірувато-коричнева, пістрява, нижня частина тіла переважно біла. На верхній частині грудей з боків вузькі чорні плями, через які птах отримав свою назву. Обличчя темне, над очима світлі «брови». Нижня сторона крил сірувато-коричневі, хвіст короткий, стернові пера мають білі кінчики. Дзьоб міцний, зверху темний, знизу біля основи світлий.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Двоплямисті жайворонки гніздяться в Центральній і Східній Туреччині, на Південному Кавказі, в Ірані (в горах Загросу і на півночі країни), в Туркменістані, Узбекистані, Таджикистані, Казахстані, Киргизстані, на північному сході Афганістану, також локально в Сирії, Іраці, Лівані та Ізраїлї. Взимку вони мігрують до Афганістану, Пакистану, Північно-Західної Індії, на Аравійський півострів і до Північно-Східної Африки. Двоплямисті жайворонки живуть у відкритих кам'янистих, часто гірських місцевостях, слабо порослих травою, зокрема в напівпустелях і на сухих пустищах, що межують з полями і чагарниковими заростями. Зустрічаються на висоті до 2700 м над рівнем моря.

Двоплямисті жайворонки живляться комахами і насінням, особливо під час сезону розмноження. Сезон розмноження у двоплямистих жайворонків триває з кінця березня до середини серпня. Гніздо чашоподібне. робиться з трави і корінців, розміщується в заглибині в землі, часто під чагарником. У кладці від 3 до 6 яєць.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція двоплямистих жайворонків становить від 10,2 до 20,5 мільйонів птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Melanocorypha bimaculata: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 13 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Nicators, reedling, larks. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 13 листопада 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Rudolf Pätzold: Die Lerchen der Welt. Westarp Wissenschaften, Magdeburg 1994, ISBN 3-89432-422-8.
  • Rudolf Pätzold: Kompendium der Lerchen. Alle Lerchen unserer Erde. Jan-Schimkat-Medienpublikation, Dresden 2003, ISBN 3-00-011219-7.