Жевахов Микола Давидович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жевахов Микола Давидович
Народився 24 грудня 1874 (5 січня 1875)
Линовиця, Линовицька волость, Пирятинський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Помер 16 квітня 1945(1945-04-16) (70 років)
Відень, Окупація Австрії союзниками
Країна  Російська імперія
Діяльність письменник, політик, правник, державний службовець
Галузь церковне служінняd[1], політична діяльність[1], соціальна активність[d][1], державна служба[1], Мемуарна літератураd[1] і право[1]
Alma mater Юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Знання мов російська[1]
Партія Російські збори
Брати, сестри Йосаф Джавахішвілі (єпископ)
Нагороди
Орден Святого Володимира IV ступеня

Князь Микола Давидович Жевахов (Джавахішвілі; 24 грудня 1874 (5 січня 1975), маєток Ліновиця, Пирятинський повіт, Полтавська губернія - 1946[2], Закарпаття) - російський державний, громадський і релігійний діяч правого спрямування. Виконуюючий обов'язки товариша обер-прокурора Святійшого синоду Миколи Раєва (з 15 вересня 1916 року до 28 лютого 1917 року). Брат-близнюк єпископа Йоасафа (Жевахова) (1874-1937).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 24 грудня 1874 року (за старим стилем) у сім'ї поміщика Полтавської губернії Давида Жевахова, представника російської гілки грузинського князівського роду Жевахових. Дитинство Миколи Давидовича Жевахова пройшло в родовому маєтку Ліновиця і в Києві, де його мати мала власний будинок на Стрітенській вулиці[3].

Середню освіту здобув у 2-й Київській гімназії та Колегії Павла Галагана.

Ще будучи студентом, в 1897 році, отримав свою першу нагороду - темно-бронзову медаль за праці за першим загальним переписом населення[3].

1898 року, закінчивши юридичний факультет Університету святого Володимира у Києві з дипломом другого ступеня, Микола Давидович вступив на державну службу.

На державній службі[ред. | ред. код]

На початку своєї кар'єри він обіймав різні дрібні посади в Київській судовій палаті і в канцелярії Київського генерал-губернатора[3].

У травні 1902 року обійняв посаду земського начальника у Полтавській губернії. У цьому виборі служби виявилася властива інтелігенції на той час ідеалізація простого народу. Сам Жевахов так описує свої погляди: «повільно і поступово, наполегливо і наполегливо перетворювався на моїх очах „народ- богоносець“ на звірячу та жорстоку масу». Проте, з іншого боку, хоча «там були звірі, і їх було більшість; але були й такі, яких ніде не було і ніде не можна було знайти, люди недосяжної моральної чистоти та величі духу». Під час перебування земським начальником вперше спробував себе на полі політичного публіциста: в 1904 року на сторінках консервативного журналу «Громадянин», що видавався князем В. Мещерським, друкувалися його «Листи земського начальника»[3].

Наприкінці квітня 1905 був зарахований для подальшої служби до Державної канцелярії у відділення зводу законів. Жив у Петербурзі[3]. Дослужився до посади помічника статс-секретаря (начальника відділення) та чину статського радника.

З 1906 займався збиранням відомостей про життя єпископа Білгородського Іоасафа (Горленка), далеким родичем якого був, і відіграв значну роль у його прославленні в 1911 році. Підсумком його досліджень стали три томи «Матеріалів для біографії Святителя Йоасафа Горленка, єпископа Білгородського та Обоянського», що були видані у Києві у 1907—1911 роках. Складався товаришем голови Братства святителя Іоасафа.

4 травня 1909 року, будучи переконаним монархістом, він став дійсним членом Російських Зборів[4].

Постановою Імператорського православного палестинського товариства 10 грудня 1910 разом із протоієреєм Іоанном Восторговим був відряджений в Барі (Італія) для вибору земельної ділянки під храм і будинок для паломників з Росії; виїхали до Італії у січні 1911 року та виконали доручення. 12 травня того ж року став членом відкритого Барбарського комітету. У травні 1913 року відряджений у Барі як представник Барградського комітету і 9 травня був присутній під час урочистої закладки храму та будинку.

6 травня 1914 року надано звання камер-юнкера найвищого двору.

15 вересня 1916 року найвищим іменним указом він призначався «що виконує обов'язки посади товариша обер-прокурора Святійшого синоду, з залишенням у придворному званні» камер-юнкера[5]; найвищим наказом від 22 жовтня того ж року йому надавалася утримання з скарбниці, яке раніше вироблялося товаришу обер-прокурора Миколі Зайончковському[6], проти якого були налаштовані Григорій Распутін і митрополит Петроградський Пітирим (Вікнов)[7].

До 6 грудня (тезоіменитство імператора Миколи II) 1916 нагороджений орденом Святого Володимира 4-го ступеня[8].

1 січня 1917 року удостоєний чину дійсного статського радника і наданий званням камергера.

26 лютого 1917 року запропонував першоприсутньому члену Синоду митрополиту Київському Володимиру (Богоявленському) випустити звернення до населення на захист монарха — «доречне, грізне попередження Церкви, яке тягне, у разі неслухняності, церковну кару». Звернення пропонувалося не лише зачитати з церковних амвонів, а й розклеїти містом. Митрополит Володимир відмовився допомогти падаючій монархії, незважаючи на наполегливі прохання Жевахова[9].

Діяльність у період Російської революції та громадянської війни в Росії[ред. | ред. код]

З 1 по 5 березня 1917 перебував під арештом за розпорядженням Тимчасового уряду; випущений на волю без пред'явлення звинувачень та звільнений з посади. Незабаром залишив Петроград, проживав у Києві, потім у маєтках брата та сестри.

Після захоплення влади більшовиками, до початку 1920 року, перебував на території, контрольованій Білими арміями або автономними українськими урядами, зокрема жив у П'ятигорську разом з колишнім петроградським митрополитом Питиримом (Окновим), що мав репутацію «розпутінця».

Крім того, Шавельський, з посиланням на митрополита Антонія (Храповицького), стверджував[10], що в січні 1920 року, незадовго до смерті Питирима (Вікнова), з яким він у Катеринодарі жив разом у митрополита Антонія (Храповицького), Жевахов обікрав і втік.

Відповідно до спогадів самого Жевахова,[11] 16 (29) січня 1920 року він на «архієрейському пароплаві» «Іртиш» разом зі священноначалієм РПЦ відплив з Новоросійська через окупований Антантою Константинополь та Салоніки[11] до Королівства сербів, хорватів і словенців, емігрувавши з Росії до Югославії[11].

Діяльність на еміграції[ред. | ред. код]

З 9 лютого 1919 по вересень 1920 жив у Сербії, став одним із ініціаторів створення та головою російсько-сербського товариства, відкритого 20 липня 1920 року. У промові за урочистого відкриття Товариства заявив: в умовах, коли юдейство і масонство ведуть відкриту війну на знищення християнства, «будь-яка спроба єднання слов'ян набуває виняткового значення». Висловив надію, що «слов'янська ідея поєднає навколо себе всіх християн для спільної боротьби з ворогами Христа»[4].

У вересні 1920 почав завідувати подвір'ям святителя Миколая в Барі. Завідування подвір'ям супроводжувалося численними конфліктами. У 1920-х Жевахов через італійський суд домігся вигнання духовенства храму. Причиною конфліктів було невизнання Жеваховим будь-якого духовенства, що підпорядковувався митрополиту Євлогію (Георгіївському). Цю церковну юрисдикцію Жевахов вважав агентами світового жидомасонства. Наприкінці 1920-х у храмі з'явився новий священик Сергій Ноаров, ставлення Жевахова до нього було різко негативним, насамперед через розподіл пожертвувань.

З 1926 року розпочався тривалий судовий процес із радянським урядом та представниками Російського Палестинського товариства, в яке було перейменовано Імператорське православне палестинське товаристство та вимагало передачі йому будівлі. До 1936 року процес був програний, проте Жевахов зумів домовитися з владою міста Барі про націоналізацію будівлі (у ньому розмістився дитячий будинок та сирітський притулок, церква залишилася чинною та православною), за що сам отримав велику суму відступних. Оскільки потоку російських паломників у Барі після революції не було, діяльність Жевахова як завідувача подвір'ям сутнісно звелася до присвоєння пожертвувань на храм — жертводавці найчастіше не усвідомлювали, що подвір'я і храм виявилися різними господарюючими суб'єктами, і надсилали пожертвування на подвір'я[12].

За даними історика чорносотенного руху Анатолія Степанова, складався в особистому листуванні з Беніто Муссоліні[13]. Вітав прихід до влади Адольфа Гітлера, а також підтримував його антиєврейську політику.

У минулому я був частиною російського імператорського уряду, я живу в Італії 22 роки, і, глибоко захоплюючись досягненнями дуче та фашизму, які справді вчинили революційну та творчу революцію на національному та глобальному масштабі, я переконаний, що лише вплив фашизму може стати потужною допомогою в оновленні та в домовленості найкращого майбутнього моєї великої, але багатостраждальної Батьківщини. І я відчуваю свій обов'язок застосовувати свої глибокі знання про Росію, російську еміграцію та свій багаторічний досвід служіння фашистському режиму, і віддавати всього себе в дусі абсолютної особистої незацікавленої служби найвищому визволенню та очищенню, що, нарешті, проводиться в цій війні[14].


Як показав італійський славіст Чезаре де Мікеліс, саме Жевахову належить випущений в 1938 переклад «Протоколів сіонських мудреців», виданий, найімовірніше, іншим італійським антисемітом Ліно Каппуччо (Тресковським)[15].

У 1938 році Жевахов знаходився у Фінляндії, у Валаамському монастирі.[16] Остання документальна звістка про нього належить до 1942 року, коли він листувався з архімандритом Варсонофієм.[16]

Дата та місце смерті[ред. | ред. код]

Дата і місце його смерті були певним часом дискусійним питанням. За відомостями авторів Православної енциклопедії, було встановлено, що останні місяці життя він провів у Закарпатті та помер там у 1946 році. Анатолій Степанов[17] вказував 1947 смерті у Відні в таборі для переміщених осіб; Олег Платонов зазначав 1949 рік.[13]

Погляди[ред. | ред. код]

У своїй книзі «Спогади» докладно описав «червоний терор», пояснюючи всі події, що відбуваються в Росії, з антисемітських позицій.

Відкидав Декларацію Митрополита Сергія 1927 року.

Одним із важливих моментів його поглядів є те, що він відкидав Старий Завіт і стверджував, що описаний у ньому Бог Яхве є сатаною[18] Виступав і за «очищення Нового Завіту від домішок Старого».

У спогадах сучасників[ред. | ред. код]

У передреволюційному російському суспільстві мав репутацію ставленика Григорія Распутіна та реакціонера.

Його особистості приділено увагу у спогадах протопресвітера Георгія Шавельського[19], який описує князя як людину посередніх здібностей та кар'єриста, який використовував особисті зв'язки з Распутіним[20]. Основне зіткнення між Шавельським і Жеваховим сталося у жовтні 1915 року, коли останній прибув до Ставки з чудотворною Піщанською іконою, яка, за його словами, мала бути пронесеною лінією фронту, щоб Росії була дарована перемога над німцями. Так, за твердженням Жевахова, було бажання Божої Матері, що з'явилася у баченні полковнику О., який згодом утримувався в психіатричній клініці. Шавельський надав Жевахову найхолодніший прийом і постарався позбавитися його якнайшвидше, ікона на фронт не доставлялася і була повернена Жевахову[21]. Хоча Жевахов стверджував, що прибув Ставку за дорученням імператриці, Шавельський залишився у переконанні[22], що це було власною ініціативою Жевахова, який розраховував доповісти про це імператриці і отримати нагороду.

Твори[ред. | ред. код]

  1. Назначение школы. СПб. 1906 (2-е издание — СПб., 1998).
  2. Святитель Иоасаф Горленко, Епископ Белгородский и Обоянский (1705—1754): Материалы для биографии, собранные и изданные князем Н. Д. Жеваховым в 3 томах и 5 частях. — Киев, 1907—1911: Т.I. Ч.1: Предки Святителя Иоасафа. 1907; Т.I. Ч.2. Святитель Иоасаф и его сочинения. 1907; Т.I. Ч.3. Жизнь и деятельность Святителя Иоасафа. 1909; Т.II. Ч.1. Письменные донесения от разных мест и лиц в разные времена о чудесных исцелениях, совершаемых в Бозе почивающим Преосвященным Иоасафом Епископом Белгородским. 1908; Т.II. Ч.2. Предания о Святителе Иоасафе. 1908; Т.III. Дополнительный. 1911.
  3. Чудное действие Божия Промысла. — Киев, 1908.
  4. Николай Николаевич Неплюев: Биографический очерк. — СПб., 1909.
  5. Бари: Путевые заметки. — СПб., 1910.
  6. Строители духа жизни в области живописи и архитектуры И. Ижакевич и А. Щусев. — СПб., 1910.
  7. Речи. — М., 1910.
  8. Житие Св. Иоасафа, Чудотворца Белгородского. — СПб. 1910; 2-е изд. — Новый Сад. 1929.
  9. На родине преп. Сергия Радонежского. — М., 1912.
  10. Акты и документы Лубенского Мгарского Спасо-Преображенского монастыря. — Киев, 1913.
  11. Княжна Мария Михайловна Дондукова-Корсакова. — СПб., 1913.
  12. Потребные сведения усердствующим поклониться св. мощам Святителя Николая Мир-Ликийского Чудотворца. — Козельск, 1914.
  13. Пробуждение Святой Руси. — СПб., 1914.
  14. Святитель Иоасаф. — Пг., 1916.
  15. Чудеса Святителя Иоасафа. — Пг. 1916 (2-е издание — СПб. 1998).
  16. Воспоминания Товарища Обер-Прокурора Священного Синода князя Н. Д. Жевахова. Т. 1. Сентябрь 1915 — Март 1917. — Мюнхен: Изд. Ф. Винберга, 1923. [Архівовано 29 вересня 2007 у Wayback Machine.];
  17. ibid Т. 2. Март 1917 — январь 1920. — Новый Сад, Королевство С.Х.С.: Русская типография С. Филонова, 1928. Тир. 400 экз., 457 стр. (2-е издание — М., 1993) [Архівовано 29 вересня 2007 у Wayback Machine.]
  18. Еврейский вопрос. — Нью-Йорк, 1926.
  19. Памяти графа А. Череп-Спиридовича. — Нью-Йорк, 1926.
  20. Изабелл-Флоренс Хапхуд. — Нью-Йорк, 1926.
  21. Светлой памяти шталмейстера Высочайшего Двора Ф. В. Винберга. — Париж, 1928.
  22. Причины гибели России. — Новый Сад, 1929.
  23. Житие святителя Иоасафа Белгородского. — Новый Сад, 1929.
  24. Правда о Распутине. — Бари, 1930 (на итальянском языке).
  25. Беседа преп. Серафима с Мотовиловым (на итальянском языке).
  26. Раб Божий Н. Н. Иваненко. — Новый Сад, 1934.
  27. Корни русской революции. — Кишинев, 1934.
  28. Раб Божий Николай Николаевич Иваненко. — Новый Сад, 1934.
  29. Князь Алексей Александрович Ширинский-Шихматов: Краткий очерк жизни и деятельности. — Новый Сад, 1934.
  30. Сергей Александрович Нилус: Краткий очерк жизни и деятельности. — Новый Сад, 1936.
  31. Il retroscena dei «Protocolli di Sion»: La vita e le opere del loro editore, Sergio Nilus e del loro autore Ascer Chinsberg. — Roma, 1939.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Czech National Authority Database
  2. по данным Православной энциклопедии
  3. а б в г д МЕЖДУ МИРОМ И МОНАСТЫРЕМ: жизненный путь князя Николая Жевахова. Архів оригіналу за 22 квітня 2019. Процитовано 22 травня 2022.
  4. а б Князь Николай Давыдович Жевахов › Блог › Фонтанка.ру. Архів оригіналу за 27 вересня 2016. Процитовано 25 вересня 2016.
  5. «Церковные ведомости, издаваемые при святейшем правительствующем синоде», 24 сентября 1916, № 39, стр. 1 (стр. 343-я годовой пагинации).
  6. «Церковные ведомости, издаваемые при святейшем правительствующем синоде», 5 ноября 1916, № 45, стр. 1 (397).
  7. «Православная энциклопедия». Т. XIX, стр. 530.
  8. «Церковные ведомости, издаваемые при святейшем правительствующем синоде», 10 декабря 1916, № 50, стр. 434.
  9. Святейший синод российской православной церкви и свержение монархии в 1917 году | Синодальный период (1700 г. — ноябрь 1917 г.) | История Церкви. Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 17 червня 2022.
  10. Шавельский Г. Воспоминания последнего протопресвитера Русской армии и флота. // III. На верхах. Новые назначения. Польский вопрос [Архівовано 2 жовтня 2010 у Wayback Machine.] (см. после пометки «71», ниже в тексте).
  11. а б в Воспоминания Товарища Обер-Прокурора Св. Синода князя Н. Д. Жевахова, том 2 [Архівовано 29 вересня 2007 у Wayback Machine.]. Март 1917 — январь 1920. — Новый Сад, Королевство С.Х.С.: Русская типография С. Филонова, 1928.
  12. Все сведения о подворье в Бари даны по книге: Талалай М.Г. Русская церковная жизнь и храмостроительство в Италии. — СПб. : Издат. дом Коло, 2011. — С. 141—157. — ISBN 978-5-901841-64-8..
  13. а б Биография на сайте «Хронос».
  14. Русский фашист князь Николай Жевахов
  15. De Michelis C. Итальянский ценитель «Протоколов» Лино Каппуччо // К 65-летию С. Ю. Дудакова. История, культура, литература [Архівовано 20 квітня 2019 у Wayback Machine.] / Под ред. В. Московича и С. Шварцбанда. — Иерусалим: Еврейский университет, 2004. — С. 69—76.
  16. а б «Святая Русь.» Энциклопедия. Москва, 2003.
  17. Степанов, Анатолий. «Между миром и монастырём.»
  18. Воспоминания товарища обер-прокурора Св. Синода князя Н. Д. Жевахова. — М., 1993, т. 2, с. 119.
  19. Шавельский Г. И. Воспоминания последнего протопресвитера Русской армии и Флота. Архів оригіналу за 22 травня 2022. Процитовано 22 травня 2022.
  20. Шавельский Г. Воспоминания последнего протопресвитера Русской армии и флота. // III. На верхах. Новые назначения. Польский вопрос [Архівовано 2 жовтня 2010 у Wayback Machine.] (см. перед пометкой «71» в тексте): «Из всех прав, которыми этот маленький князек желал воспользоваться для создания быстрой карьеры, несомненным, кажется, было одно: он приходился родственником по боковой линии Св. Иоасафу Белгородскому. Все прочие его права и достоинства подлежали большому сомнению: князек он был захудалый; университетский диплом не совсем гармонировал с его общим развитием; деловитостью он совсем не отличался. Внешний вид князя: несимпатичное лицо, сиплый голос, голова редькой — тоже были не в его пользу. Однако, кн. Жевахов совсем иначе мыслил о своей особе и, как мы видели, при падении Волжина метил попасть из третьестепенных чиновников канцелярии Государственного Совета в обер-прокуроры Св. Синода. А для „верности“ родственник Святителя Иоасафа завязал дружеские отношения с Распутиным и добился внимания Императрицы.»
  21. Николай Жевахов. Воспоминания товарища обер-прокурора Св. Синода князя Н. Д. Жевахова. // см. Глава XIII и Глава XVI [Архівовано 20 квітня 2022 у Wayback Machine.]
  22. Цитата: «По получении телеграммы, я немедленно доложил Государю, что по повелению ее величества прибывает Икона. Мой доклад для царя оказался полной новостью, которую он принял с нескрываемым удивлением, сказав мне: „Странно! Ее Величество ни словом не предупредила меня об этом“. Это, действительно, было странным, ибо они переписывались почти ежедневно.» , Воспоминания о Г.Шавельского (на сайте militera.lib.ru), за пометкой «74» (ссылка [Архівовано 2 жовтня 2010 у Wayback Machine.]).

Посилання[ред. | ред. код]