Жовтолика (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Жовтолика»
Автор Ребекка Кван
Мова Англійська
Видавництво The Borough Press
Видано 2023
ISBN 000853277X

«Жовтолика» — це роман 2023 року, написаний Реббекою Кван. Книга є сатирою на расову різноманітність у видавничій галузі, а також як метапроза про соціальні мережі, зокрема Twitter[1][2][3][4][5].

Конспект[ред. | ред. код]

Джун Хейворд є молодою письменницею, котра не досягла успіху в письменництві. Вона стала свідком смерті своєї колишньої однокласниці Афіни Лу, китайсько-американської письменниці, улюблениці індустрії. Вона вирішує позиціювати себе як друга автора та починає редагувати та переписувати рукопис Афіни. У міру того, як вона змінює все більше і більше чернетки, Джун починає відчувати себе власницею роману і вирішує опублікувати його як свій оригінальний твір. Джун надсилає рукопис до видавництв, котрі пропонують великий аванс. Щоб уникнути суперечок, вона публікує книгу під іменем Дженіфер Сонг (Сонг — середнє ім'я) і робить авторські фотографії, де вона виглядає расово неоднозначною. Попри спроби представити себе азійкою, навколо успіху роману точиться суперечка, і Джун неодноразово відкидає звинувачення в культурному привласненні та плагіаті в Twitter.

Критичний прийом[ред. | ред. код]

Kirkus Reviews назвав книгу «швидкою, різкою критикою видавничої індустрії», але зауважив, що в ній інколи бракує нюансів.[6] The Guardian написав: «Куанг подає надзвичайно цікаву розповідь про нахабне літературне пограбування».[7] NPR відгукнувся про «Жовтолику» позитивно, назвавши його «добре виконаним, захоплюючим, швидким романом».[8] Chicago Review of Books писав, що «[Жовтолика] сяє похмурим дотепним тоном Куанга, критикою видавничої справи та культурної експлуатації, а також всепоглинаючою природою Інтернет-персон». The Washington Post критично оцінила роман, зазначивши, що героїня Джун була непослідовною та бракувала глибини, а описи видавничої індустрії в романі були поверхневими та надто сильно покладалися на копіювання аргументів Twitter у тексті.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alter, Alexandra (12 травня 2023). She Wrote a Blistering Satire About Publishing. The Publishing Industry Loves It. The New York Times.
  2. El-Mohtar, Amal (16 травня 2023). Her Novel Became a Best Seller. The Trouble: She Didn't Write It. The New York Times.
  3. Zimmerman, Haley (17 травня 2023). R.F. Kuang satirizes the publishing industry in new novel ‘Yellowface’. The Seattle Times.
  4. Saleh, Reema (19 травня 2023). The Specters of “Yellowface”. Chicago Review of Books (амер.). Процитовано 27 липня 2023.
  5. Hu, Zoe (12 травня 2023). Review | ‘Yellowface,’ a satire of race and publishing, falls into its own trap. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 27 липня 2023.
  6. YELLOWFACE. Kirkus Reviews (англ.). 15 березня 2023.
  7. Cummins, Anthony (21 травня 2023). Yellowface by Rebecca F Kuang – a wickedly funny publishing thriller.
  8. Williams, Keishel (15 травня 2023). 'Yellowface' takes white privilege to a sinister level. NPR.