Жозе Кліасс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жозе Кліасс
порт. José Kliass
Основна інформація
Дата народження 1895
Місце народження Полтава, Російська імперія
Дата смерті 1970
Професії музикант

Жозе Кліасс (порт. José Kliass, власне Клясс, нім. Joseph Kliass, 11 серпня 1895, Полтава — 1970) — бразильський музичний педагог єврейського походження.[1]

Син Лейба Клясса і його дружини Естер, уродженої Фінкельсон. Закінчив берлінську консерваторію Штерна по класу фортепіано, учень Мартіна Краузе. Деякий час жив в Парижі, де консультувався у Маргеріт Лонг і Альфреда Корто.

У роки Першої світової війни емігрував до Бразилії, влаштувавшись в Сан-Паулу і ставши провідним фортепіанним педагогом міста.[2] Серед найважливіших його учнів — Бернардо Сегал, Анна Стелла Шик, Жосі де Олівейра, а також його племінниці Естелінья Епштейн і Яра Бернетт, Освалду Ласерда[3]. Деякий час також викладав в США в Університеті Бригама Янга. Метод Кліасса належить до європейських методів фортепіанної педагогіки, розробленим Рудольфом Брайтхауптом і Тобіасом Маттау [4]

Син, Владемир Кліасс (порт. Wlademir Kliass; 1929—1985) — архітектор; його дружина Роза Грена Кліас — відома бразильська ландшафтна архітекторка. Ім'я Кліасса носить вулиця (порт. Rua Professor José Kliass) в Сан-Паулу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Клиасс Что это такое. Энциклопедия. ru.shops-com.in (рос.). Архів оригіналу за 1 листопада 2021. Процитовано 1 листопада 2021.
  2. Безкоштовна інтернет-енциклопедія. uae.pvgazeta.info (укр.). Архів оригіналу за 1 листопада 2021. Процитовано 1 листопада 2021.
  3. Освалду Ласерда - бразильський композитор. Він почав навчатися музиці у віці 9 років з Аною Велозу ді Резенді, а потім продовжив з Марією дус Анжус Олівейра Рош. uk.xn----7sbiewaowdbfdjyt.pp.ua (укр.). Архів оригіналу за 1 листопада 2021. Процитовано 1 листопада 2021.
  4. [1] [Архівовано 29 жовтня 2021 у Wayback Machine.].