Жінка, що розчісує волосся

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жінка, що розчісує волосся
пол. Czesząca się
Автор Владислав Слевінський
Час створення 1897

«Жінка, що розчісує волосся» (пол. Czesząca się, також відома під назвою пол. Czesząca się kobieta) — картина олією 1897 року польського художника Владислава Слевінського, що зберігається в колекції Національного музею в Кракові і вважається шедевром митця.

Опис[ред. | ред. код]

На картині зображена напівоголена модель, яка сидить на ліжку боком до глядача і розчісує волосся мідного кольору. Немає єдиної думки щодо того, ким була натурниця. Це могла бути дружина художника Євгенія Шевцова або анонімна натурниця. Навпроти жінки розташоване дзеркало, в якому відбивається обличчя — відображення не жіночого, а, ймовірно, самого художника.

Техніка[ред. | ред. код]

Картина виконана олією на полотні. Слевінський намагався досягти аплодисментної гармонії, зіставляючи мідно-коричневий колір волосся моделі, золотисто-білий колір її тіла та відтінки зеленого. У картині автор також використав характерну для модерну лінію спини, волосся та рук намальованої людини. Слевінський перебував під впливом художників з кола Поля Ґоґена, а Ірена Коссовська вказує, що Чешонка Сьон також зазнав впливу творчості Едґара Деґа та Анрі де Тулуз-Лотрека.

Історія[ред. | ред. код]

Слевінський намалював картину у 1897 році під час свого перебування в Парижі.

Спочатку вона викликала здивування серед критиків. Один з них, під час прем'єри виставки Слевінського, писав:

«Чому рука цієї жінки є рукою з плоті та живою, попри те, що одним кольором майже зафарбована її тьмяна поверхня і проведена окружність, чого не можна знайти в „природі“? Чому її тіло ніби живе, хоча художник майже не натирав полотно фарбою?»

Антоній Потоцький, своєю чергою, висловив своє захоплення роботою Слевінського, описавши свої враження від перегляду «Чешонки» наступним чином:

«Тут на мольберті стояло велике полотно портретного формату: оголена жінка перед дзеркалом розчісує розкішну хвилю рудоволосого волосся. На неї падало характерне садове світло. Русалка в акваріумі»

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]