Жінка та лялька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Жінка та лялька»
Автор П'єр Луї
Мова французька
Жанр роман
Видано 1898

Жінка та лялька (фр. La Femme et le pantin, також перекладається як «Жінка та маріонетка[1]») — роман П'єра Луї, написаний 1898 року.[2]

Сюжет[ред. | ред. код]

Під час карнавалу в Севільї француз Андре Стевеноль шалено закохується в молоду і вродливу заміжню андалузку Консепсьйон Перес. Обмінявшись швидкими знаками любові, вони шукають способу якнайшвидше зустрітися знову. Пізніше Андре зізнається у своїй пристрасті другові дону Матео Діасу, який, однак, намагається - досить марно - застерегти його від того, щоб не стати маріонеткою в руках жінки.

Матео зізнається, що теж намагався з нею; потім він починає розповідати власну історію, стверджуючи, що красива жінка маніпулювала ним. Матео, не бажаючи бути маріонеткою в її руках, врешті-решт втішається в обіймах італійки. Однак у цей момент, після насмішок над ним, Консепція погоджується провести з ним ніч, водночас проявляючи хворобливі ревнощі.

Щоб позбутися її, Матео тікає до Марокко.

Вже попереджений своїм другом ,Андре зустрічається з жінкою і погоджується сісти в її машину. Провівши разом ніч, він вирішує їхати з новою коханкою до Франції.

Але Матео надсилає жінці листа, в якому благає прийняти його назад.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інколи - паяц.
  2. magazine, Le Point (22 липня 2010). Casanova, trésor national. Le Point (фр.). Процитовано 16 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]