Завод МТВЕ в Джубайлі (Sadaf)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Завод МТВЕ в Джубайлі (Sadaf). Карта розташування: Саудівська Аравія
Джубайль
Джубайль
Виробничий майданчик Sadaf в Джубайлі

Завод МТВЕ в Джубайлі (Sadaf) – підприємство у центрі саудівської нафтохімічної промисловості Джубайлі, котре здійснює випуск високооктанової паливної присадки – метилтретинного бутилового етеру (MTBE).

З 1984 року в Джубайлі діяла установка парового крекінгу компанії Sadaf, котрою володіли на паритетних засадах місцева нафтохімічна корпорація SABIC та енергетичний гігант Shell. У 1997-му це спільне підприємство також почало продукувати MTBE, який отримують реакцією метанола з ізобутиленом. Останній виробляла установка дегідрогенізації ізобутану, котрий, в свою чергу, випускала установка ізомеризації бутана.  Потужність Sadaf по MTBE становить 16,3 тисяч барелів на добу або 700 тисяч тон на рік.[1][2][3]

Необхідна сировина — бутан — надходить до Джубайлю по багатонитковим системам Джуайма – Джубайль та Васіт – Джубайль (остання стала до ладу у другій половині 2010-х). В подальшому бутан зможе надходити по багатонитковим системам Танаджиб – Джубайль (з середини 2020-х) та Ріяс – Джубайль (з другої половини 2020-х).

Можливо також відзначити, що станом на кінець 1990-х в Джубайлі працювало ще два заводи з випуску MTBE, створені спільними підприємствами Ibn Zahr та Ibn Sina.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Methyl Tertiary Butyl Ether (MTBE): Conditions Affecting the Domestic Industry, Inv. 332-404 (англ.). DIANE Publishing. ISBN 978-1-4578-2428-9.
  2. Williams, Grace. Sadaf MTBE plant stays down. Icis (амер.). Процитовано 7 січня 2020.
  3. Sadaf - SADAF Petrochemical Complex: Methyl Tertiary Butyl Ether (MTBE) Plant | Eastern Province. www.meedprojects.com. Процитовано 7 січня 2020.[недоступне посилання]