Завод азотних добрив у Джубайлі (SAFCO)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Завод азотних добрив у Джубайлі (SAFCO). Карта розташування: Саудівська Аравія
Джубайль
Джубайль
Місце розташування заводу

Завод азотних добрив у Джубайлі (SAFCO) – підприємство хімічної промисловості, яке працює у індустріальному центрі Джубайль на східном узбережжі Саудівської Аравії.

У 1969-му в Даммамі почав роботу завод азотних добрив Saudi Arabian Fertilizer Company (SAFCO). За два десятиліття по тому вирішили інвестувати у нові потужності, при цьому головним майданчиком обрали Джубайль (кілька десятків кілометрів на північ по узбережжю від Даммама), де в підсумку сформувався потужний комплекс із кількох черг:

- перша та друга (відомі як SAFCO-2 та SAFCO-3, оскільки як SAFCO-1 рахувалась лінія в Даммамі) мають однакову річну потужність по 500 тисяч тон аміаку та 600 тисяч тон сечовини і стали до ладу в 1993 та 2000 роках відповідно;

- в 2005-му ввели в дію третю чергу (SAFCO-4), яка здатна випускати 1,1 млн тон аміаку та 1,1 млн тон сечовини на рік;

- в 2015-му почала роботу четверта черга (SAFCO-5) річною потужністю 1,1 млн тон сечовини (як сировину використовує аміак з попередніх черг, який раніше відправляли на експорт).

Станом на 2020 рік загальний показник майданчику в Джубайлі рахувався на рівні 2,3 млн тон аміаку та 2,6 млн тон сечовини на рік.

Сировиною для виробництва аміаку є природний газ, який надходить до Джубайлю по трубопроводах Беррі – Джубайль, Утманія – Беррі, Хурсанія – Беррі, Васіт – Беррі, а з середини 2020-х зможе також надходити по газопроводу Танаджиб – Джубайль.

Можливо також відзначити, що SAFCO є дочірньою структурою нафтохімічної корпорації SABIC, яка володіє 50,1% акцій.[1][2][3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 2013 GCC Fertilizer Industry Indicators 50 years of providing nutrition to the growing world population (PDF).
  2. Safco Completes Work on Urea Plant. www.process-worldwide.com (англ.). 9 січня 2015. Процитовано 9 жовтня 2023.
  3. Safco launches new Jubail urea train.
  4. ABOUT US COMPANY PROFILE SABIC Agri-Nutrients Company.