Залізна людина (скульптура)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Залізна людина
Час створення: 11 століття
Висота: 24 см
Матеріал: залізо і ataxited

Залізна людина (англ. Iron Man) — тибетська скульптура висотою 24 см і вагою в 10,6 кг буддистського божества Вайшравана (або його сина Кубера), виточена[1] із фрагмента залізного метеорита класу атаксити (залізні метеорити, багаті на нікель). Була створена в XI ст. в традиціях культури «бон» із метеорита, що впав на Землю близько 15 тисяч років тому. Давнє походження скульптури піддається обґрунтованій критиці.

Історія[ред. | ред. код]

Скульптура була придбана в Тибеті в 1938 р. експедицією Третього Рейху під керівництвом тибетолога Ернста Шеффера. Після закінчення Другої світової війни виявилася в приватній колекції. Була продана на аукціоні 2009 року. Нижче грудей божества зображена буддистська лівостороння свастика (обертання проти годинникової стрілки).

2012 року група вчених з Інституту планетології Штутгартського університету провела аналіз матеріалу скульптури і опублікувала свої висновки у журналі «Meteoritics & Planetary Science[en]».

Полеміка[ред. | ред. код]

Скульптура має деталі, які ставлять під сумнів справжню природу її походження[2]. Також існують сумніви, що вона має стосунок до тибетської культури і, взагалі, до буддизму. Навіть автори, що твердили про її метеоритне походження, у своїй статті висловлюють деякі побоювання і підкреслюють, що оцінка дати виготовлення є лише припущенням[3]. Що стосується експедиції Шеффера, немає ніяких незалежних підтверджень про зв'язок цієї скульптури з експедицією. І автори статті про метеоритне походження лише заявляють «наскільки ми знаємо».

Є підозри, що це просто хороша підробка, особливо якщо аналізувати деталі одягу і порівнювати атрибути із тим божеством, якого нібито представляє скульптура.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Токарна обробка заліза - постачання токарної обробки заліза MercatoMetalli.
  2. «The Lama Wearing Trousers: Notes on an Iron Statue in a German Private Collection» by Achim Bayer, Dongguk University, Seoul (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 18 жовтня 2012. Процитовано 8 березня 2017.
  3. Buddha from space—An ancient object of art made of a Chinga iron meteorite fragment, Buchner and al., Meteoritics & Planetary Science, 14/09/2012, Wiley. Архів оригіналу за 19 лютого 2017. Процитовано 8 березня 2017.