Замок Ґутівар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Замок Ґутівар

48°18′36″ пн. ш. 22°34′58″ сх. д. / 48.31000° пн. ш. 22.58278° сх. д. / 48.31000; 22.58278
Тип замок
Країна  Україна
Розташування Закарпатська область
Берегівський район
с. Гут
Перша згадка 24 жовтня 1466 року
Стан залишки земляних укріплень
Замок Ґутівар. Карта розташування: Україна
Замок Ґутівар
Замок Ґутівар (Україна)
Мапа

Замок Ґутівар — одне з найменш вивчених укріплень Закарпаття, руїни якої розташовані в селі Гут Берегівського району Закарпатської області, що був заснований в ХІ столітті та проіснував до 1566 року.

Історія[ред. | ред. код]

24 жовтня 1466 року вперше в письмових джерелах згадується земляне укріплення родини Гуті, на височині, огороджене водою між Кіш Гут (Маленький Гут) та Нодь Гут (Великий Гут)[1]. У документі повідомлялося, що Ержебет, вдова Яноша Хуньяді, дарувала замок воїну Анталу Удварі у вічне володіння в нагороду за вірну службу. Однак, лише окремі угорські дослідники мимохідь згадують Ґутівар в своїх працях. Від імені рордини отримало назву і село, и сам замок («Ґутівар», «Guti var»). Цікаво, що в народі це укріплення назвали «Кішмункач» («Kismunkacs»), тобто «Малий Мункач», по сучасному — Мале Мукачево.

Історія «Ґуті вара» закінчилася в 1566 році, коли село разом із замками Ґутівар та Дийда‐Тоувар знищили татари в ході свого чергового набігу.

Розташування і план замку[ред. | ред. код]

Дослідники припускають, що перше міцне укріплення в районі сьогоднішнього села Гут з'явилось в ХІ столітті — на першому етапі формування кордонів Угорського королівства.

Замок було побудовано на місці злиття двох річок — Єсено (Jeszeno) та Нодьвіз (Nagyviz). Навколишні землі були сильно заболоченими, що сприяло природному захисту укріплення, яке було посилене насипним валом та ровом. Пізніше укріплення стало замком, що мав грушеподібну форму, а захищали його, ймовірно, земляні вали та рови-канали, які могли заповнюватися водою прилеглих річок. Замок був оточений руслами річок і каналів з усіх боків, тому його в джерелах іноді називають замком на острові. Про наявність кам'яних укріплень на замчище інформації немає. Під захистом оборонного пояса знаходилися житлові і господарські будівлі.   Замок був розміщений на ділянці, що мала розмір близько 230 на 240 метрів. З огляду на значну площу (близько двох гектарів), можна припустити, що замок, очевидно, складався з двох частин — замку і поселення, що також знаходилося під захистом укріплень[2].

В наш час лише умовно можна простежити залишки земляних укріплень на вулиці Kismunkacs (Мале Мукачево) в селі Гут. Адже, археологічних досліджень на території «Гуті вару» не велося.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В селі Гут є зниклий замок та секретне фруктосховище. Архів оригіналу за 28 травня 2017. Процитовано 19 травня 2017.
  2. Замок Гутивар в селе Гут. Архів оригіналу за 6 травня 2017. Процитовано 19 травня 2017.