Замок (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фортеця
Версії
Мурована фортеця
Руїни фортеці
Деталі

Замок - негеральдичний символ, що вживався у геральдиці. Багато гербів містять стилізовані замки.

Замок часто зображується з двома вежами на стіні. За часів розвитку геральдики було багато варіантів зображення цих будівель. Особливо часто замки зустрічається у міських гербах. Часто це копія справжніх палаців і фортець у володіннях власника. У випадку з блазоном, будівлю, зображену на щиті, потрібно описувати настільки точно, щоб два художники-геральдисти мали однакові результати. Опис має містити кількість і розташування веж (рідко відсутній, але, як правило, обмежується кількістю, способом будівництва, круглі чи квадратні, дизайн даху і кольору (тинктура)).

Замкові ворота можуть бути закритими або відкритими, порткуліс можна показати намальованим або закритим. Можливі комбінації. Важливим є центральне положення воріт. Вікна часто відображаються як денне світло, тобто золотом (іноді також сріблом).

На стінах замку на деяких гербах є святі чи інші фігури. Часто їх кількість зростає, тому видно лише частину. Варіанти лише з однією вежею утворюють окрему групу в межах герба замку. У цьому випадку вежа показана з геральдичною твариною, яка тримає конструкцію.

До складу замку також входять зображення будинків, включаючи незалежні види фронтону та воріт, зображення вікон, мости та доріжки. До замків належить також церковні будівлі. З точки зору обробки (забарвлення та стилізації) вони не відрізняються від геральдичних зображень, включаючи опис, як уже було згадано у замка.

Див. також[ред. | ред. код]