Замітки про демократію

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Notes on Democracy»
Автор Генрі Менкен
Країна United States
Мова English
Тема демократія
Місце Нью-Йорк
Видавництво Alfred A. Knopf
Видано 1926
Тип носія Print
Сторінок 212

«Замітки про демократію» (англ. Notes on Democracy) — книга американського журналіста, сатирика, культурного критика Генрі Менкена 1926 року.

Початковий наклад становив лише 235 примірників; ще одне видання було надруковане пізніше, у 1926 році. Книга продовжує виходити кілька перевидань, зокрема, у 2008 та 2012 роках.

Короткий зміст та вплив[ред. | ред. код]

«Замітки про демократію» — це критика демократії . Книга поділяє політичних лідерів на дві категорії: демагог, який «проповідує доктрини, які, як він знає, є неправдивими, людям, яких він вважає ідіотами», і демагог, «який слухає те, що говорять ці ідіоти, а потім робить вигляд, що він у це вірить сам». Менкен зображує політиків як «людей, які продали свою честь за свою роботу». [1]

Сприйняття[ред. | ред. код]

Написання для The Saturday Review of Literature Уолтер Ліппман описав книгу як «величезну полеміку», яка «руйнує, роблячи її смішною та немодною, демократичну традицію американських піонерів» і порівнює «Замітки про демократію » із «Суспільним договором» Жана– Жака Руссо, але Ліппман також критикує Менкена, кажучи: «Головна слабкість книги, як книги ідей, виникає через цей наївний контраст у розумі пана Менкена між жахливою реальністю, яку він знає, і чудовим суспільством, яке він собі уявляє». [2]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Fitzpatrick, Vincent (1989). H.L. Mencken. Mercer University Press. с. 94. ISBN 9780865549210.
  2. Lippmann, Walter (11 грудня 1926). H.L. Mencken. The Saturday Review of Literature. New York City. Процитовано 4 жовтня 2017.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

  • Повний текст Notes on Democracy в Інтернет-архіві
  • </img>Аудіокнига