Заслужений артист Вірменської РСР

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заслужений артист Вірменської РСР
вірм. Հայկական ԽՍՀ վաստակավոր արտիստ
Країна Вірменія Вірменія
Тип почесне звання Вірменії
нагрудний знак
Статус не вручається
Нагородження
Засновано: 23 жовтня 1931 року
Перше: 1932
Останнє: 1985
Нагороджені: Q4433823?
Категорія:Заслужені артисти Вірменської РСР (22)
Черговість
Старша нагорода Народний артист Вірменської РСР

Заслужений артист Вірменської РСР (вірм. Հայկական ԽՍՀ վաստակավոր արտիստ) — почесне звання, яке присвоювалося Президією Верховної Ради Вірменської РСР і було однією з форм визнання державою і суспільством заслуг громадян, які відзначились в галузі мистецтва. Засновано 23 жовтня 1931 року.

Присвоювалося видатним діячам мистецтв, які особливо відзначилися у галузі розвитку театру, музики, кіно, цирку, режисерам, композиторам, диригентам, концертмейстерам, художнім керівникам музичних, хорових, танцювальних та інших колективів, іншим творчим працівникам, музикантам-виконавцям за високу майстерність і сприяння розвитку мистецтва.

Наступним рівнем визнання було присвоєння звання «Народний артист Вірменської РСР», потім «Народний артист СРСР».

Починаючи з 1919 і до указу 1931 року присвоювалося звання «Заслужений артист Республіки». Присвоювалося воно колегіями Наркомосу республік, наказами наркомів освіти, виконкомами обласних і крайових рад.

Першим нагородженим в 1932 році був Джанан (Джананян) Микита Миронович — актор.

Останнім нагородженим цим почесним званням в 1985 році був Папікян Омар Іванович — тромбоніст.

З розпадом Радянського Союзу в Вірменії звання «Заслужений артист Вірменської РСР» було замінено званням «Заслужений артист Вірменії», при цьому враховуючи заслуги громадян Республіки Вірменія, нагороджених державними нагородами колишніх СРСР і Вірменської РСР, за ними збереглися права і обов'язки, передбачені законодавством колишніх СРСР і Вірменської РСР про нагороди.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Большая Советская Энциклопедия БСЭ
  • Закон Республіки Вірменія «Про почесні звання Республіки Вірменія». Архів оригіналу за 27 лютого 2021. Процитовано 11 квітня 2020.(вірм.)