Заслужений працівник культури Азербайджану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заслужений працівник культури Азербайджану M:

Країна  Азербайджан

«Заслужений працівник культури» (азерб. Əməkdar mədəniyyət işçisi) — почесне звання Азербайджанської Республіки, що присвоюється за особливі заслуги у розвитку культури працівникам культурно-просвітницьких установ, редакцій газет і журналів, видавництв, книжкової торгівлі, поліграфічних підприємств, телебачення, радіо, кіно, туристично-екскурсійних організацій, управлінь, учасникам художньої самодіяльності та іншим працівникам системи управлінь та організацій культури, які пропрацювали у сфері культури 20 років[1].

Присвоєння[ред. | ред. код]

Президент Азербайджанської Республіки присвоює почесне звання за особистою ініціативою, а також за пропозицією Національних зборів і Кабінету міністрів.

Почесне звання присвоюється лише громадянам Азербайджанської Республіки. Згідно з указом почесне звання «Заслужений працівник культури» не може бути присвоєно одній і тій самій особі повторно.

Відзначена почесним званням особа може бути позбавлена почесного звання у разі:

  1. засудження за тяжкий злочин;
  2. вчинення проступку, що заплямував почесне звання

Указ про заснування[ред. | ред. код]

Почесне звання «Заслужений працівник культури» було засновано указом Президента Азербайджанської Республіки від 22 травня 1998 року поряд з деякими іншими званнями[2]:

З метою оцінки праці осіб, які досягли значних успіхів у розвитку в нашій республіці культури, літератури, науки, освіти та охорони здоров'я, в цілому на шляху прогресу країни, враховуючи численні звернення різних організацій, окремих громадян з цього питання та керуючись пунктом 32 статті 109 Конституції Азербайджанської Республіки, постановляю:

Заснувати почесне звання в галузі культури «Заслужений працівник культури».

Опис[ред. | ред. код]

Особи, відзначені почесним званням «Заслужений працівник культури» Азербайджанської Республіки також отримують посвідчення і нагрудний знак почесного звання Азербайджанської Республіки. Нагрудний знак почесного звання носиться на правій стороні грудей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента Азербайджанской Республики Об утверждении Положений о почетных званиях Азербайджанской Республики. Архів оригіналу за 12 жовтня 2018. Процитовано 21 травня 2018.
  2. ОРДЕНА И МЕДАЛИ - Почетные звания (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 25 квітня 2012. Процитовано 11 квітня 2020.

Див. також[ред. | ред. код]